Un deputat PSD de Timiș nu crede că bugetele de investiții ale primăriilor vor scădea chiar și cu 30%, din cauza reducerii cu 6 procente a impozitului pe venit. Ba dimpotrivă, susține Alfred Simonis, măsura va duce la creșterea încasărilor la bugetul de stat.
Revoluția fiscală promisă de guvern, prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, a nemulțumit primarii de municipii. Aceștia spun că măsura va duce la scăderea cu până la 30% a bugetelor de investiții, ceea ce ar fi catastrofal. Primarii au cerut măsuri compensatorii, cum ar fi creșterea cotei din impozitul pe venitul global care vine la primării, de la 41,75% la aproximativ 70%. După o întâlnire cu edilii, premierul Mihai Tudose a promis o creștere a acestui procent la 43%, dar și că, dacă nu se va obţine rezultatul dorit, adică bugetele locale vor scădea, va aloca sume suplimentare de la bugetul de stat. De unde ar veni exact acești bani nu e foarte clar, dar deputatul PSD Alfred Simonis crede că nu se poate pune problema ca bugetele primăriilor să scadă. Ba chiar din contră.
„Dacă ne referim strict la Primăria Timișoara, ar fi foarte bună o eficientizare a cheltuielilor. Prejudicii mai mici ar însemna multe zeci de milioane în plus față de eventualul minus pe care l-ar avea. Dacă ne referim în general, scăderea taxelor în cuantum de 6 procente, în mod normal, conform experienței de până acum, nu doar în România, ci din practica europeană și nu numai europeană, va aduce mai multe încasări la buget. O relaxare fiscală aduce bani în plus. O scădere a taxelor aduce o colectare mai bună, iar în momentul în care bugetul statului va avea bani mai mulți decât avea înainte de a scădea taxele, va găsi formula prin care va întoarce acești bani către comunitățile locale. O formulă simplă este să mărească procentul din bani care se întorc. Azi se întorc 28% la consiliile județean, 13 sau 12% la consiliul local, mărești aceste procente și vei avea aceiași bani”, spune Simonis.
Deputatul social-democrat este convins că se vor încasa mai mulți bani la buget, deci sumele care se vor întoarce la primării nu au cum să scadă. „Scopul acestei scăderi este o colectare mai bună. Oameni care azi nu pot plăti cei 16% vor plăti 10%. Prin urmare, există mari șanse să se încaseze mai mulți bani din taxa de 10%, decât din cea de 16%. Această scădere are toate șansele să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, pentru că vor fi mai mulți cei care nu vor eluda bugetul statului. Prin urmare, suma mai mare de bani poate fi redistribuită către primării într-un procent mai mare, ca să fim cel puțin la egalul sumei pe care o primeau înainte (…) De fiecare dată când s-au scăzut taxe în România, au ieșit din economia neagră bani și s-au plătit mai mulți bani decât înainte. Sunt absolut convins că se vor încasa mai mulți bani la bugetul statului”, a conchis Alfred Simonis. Conform calculelor făcute de primari, la Cluj, de exemplu, bugetul ar scădea cu 30 de milioane de euro. Timișoara ar fi cam în aceeași situație, iar la Arad, pierderea ar fi undeva între 10 și 12 milione de euro.
Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…
Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…
Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…
Secțiile de votare din Complexul Studențesc, dar și deja celebra (electoral) localitate Dobrești, acolo unde…
La ora 18.00, cu trei ore înaintea închiderii secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…
Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…