Categories: Social

Casa Welauer, dupa prima etapa de renovare: fatada nou-nouta, ca pe vremuri

Mai trebuie înlocuite niște geamuri și e nevoie de curățenie, dar Casa Welauer începe să arate ca pe vremuri. Sediul Bibliotecii Academiei Române de pe strada Pacha are deja o fațadă complet renovată. Lucrările de reabilitare la această clădire vor dura încă un an și jumătate.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul Timișoarei a intrat în șantier în luna iulie. Casa Welauer, sediul Bibliotecii Academiei Române de pe strada Pacha, are acum o fațadă complet renovată. Mai trebuie înlocuite niște geamuri și trebuie făcută curățenie după șantier, dar lucrurile arată deja mult mai bine. Filiala Timișoara a Academiei Române voia să înceapă șantierul încă de anul trecut. Planurile vizează refacerea fațadei, respectiv a arhitecturii, la forma sa de epocă și reamenajarea interioară a sălilor de lectură de la biblioteca instituției. „Am obținut fonduri de la Academia Română. Vrem să facem lucrările în trei etape. Prima, cea în derulare, costă aproximativ 1,5 milioane de lei. Este vorba despre refacerea fațadei și reconfigurarea interioară a bibliotecii, lucrări care vor fi gata în acest an”, declara, pentru deBanat.ro, prof. univ. dr. Ion Păun Otiman, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române. Etapa a doua presupune acoperirea curții interioare și montarea unui lift, iar cea de-a a treia, mutarea în mansardă a Institutului „Titu Maiorescu”. Totul costă în jur de 5,5 milioane de lei, bani de la buget, primiți prin Academia Română.

Casa Welauer a fost construită în 1891, fiind ulterior modificată și transformată în muzeu, pentru a găzdui colecțiile Societății de Istorie si Arheologie, fondată de Ormós Zsigmond. Ormós a început colectarea obiectelor muzeistice, prin achiziții și donații. Acestea au constituit baza societății de Istorie și Arheologie, și, mai târziu, a Muzeul Banatului. Biblioteca Academiei, care are în jur de 170.000 de volume, funcționează în această clădire din 1953. De-a lungul timpului, basoreliefurile au dispărut, rezistând doar statuia zeiței Minerva.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

8 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

9 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

11 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

12 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

12 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

13 ore ago