Categories: Social

Casa Welauer, dupa prima etapa de renovare: fatada nou-nouta, ca pe vremuri

Mai trebuie înlocuite niște geamuri și e nevoie de curățenie, dar Casa Welauer începe să arate ca pe vremuri. Sediul Bibliotecii Academiei Române de pe strada Pacha are deja o fațadă complet renovată. Lucrările de reabilitare la această clădire vor dura încă un an și jumătate.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul Timișoarei a intrat în șantier în luna iulie. Casa Welauer, sediul Bibliotecii Academiei Române de pe strada Pacha, are acum o fațadă complet renovată. Mai trebuie înlocuite niște geamuri și trebuie făcută curățenie după șantier, dar lucrurile arată deja mult mai bine. Filiala Timișoara a Academiei Române voia să înceapă șantierul încă de anul trecut. Planurile vizează refacerea fațadei, respectiv a arhitecturii, la forma sa de epocă și reamenajarea interioară a sălilor de lectură de la biblioteca instituției. „Am obținut fonduri de la Academia Română. Vrem să facem lucrările în trei etape. Prima, cea în derulare, costă aproximativ 1,5 milioane de lei. Este vorba despre refacerea fațadei și reconfigurarea interioară a bibliotecii, lucrări care vor fi gata în acest an”, declara, pentru deBanat.ro, prof. univ. dr. Ion Păun Otiman, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române. Etapa a doua presupune acoperirea curții interioare și montarea unui lift, iar cea de-a a treia, mutarea în mansardă a Institutului „Titu Maiorescu”. Totul costă în jur de 5,5 milioane de lei, bani de la buget, primiți prin Academia Română.

Casa Welauer a fost construită în 1891, fiind ulterior modificată și transformată în muzeu, pentru a găzdui colecțiile Societății de Istorie si Arheologie, fondată de Ormós Zsigmond. Ormós a început colectarea obiectelor muzeistice, prin achiziții și donații. Acestea au constituit baza societății de Istorie și Arheologie, și, mai târziu, a Muzeul Banatului. Biblioteca Academiei, care are în jur de 170.000 de volume, funcționează în această clădire din 1953. De-a lungul timpului, basoreliefurile au dispărut, rezistând doar statuia zeiței Minerva.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Probleme fără sfârşit! Halep nu va merge la Aukland şi nici la Australian Open

Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…

13 ore ago

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

18 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

18 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

18 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

19 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

19 ore ago