O vizită la Grădina Zoologică de la Pădurea Verde poate fi traumatizantă. I s-a întâmplat, la acest sfârșit de săptămână, unei timișorence, care a postat pe Facebook fotografiile făcute. Se văd un guanaco suferind de o boală de piele și un berbec cu un corn însângerat. Reprezentanții PMT spun că animalele sunt sub tratament.
Grădina Zoologică din Timișoara nu se află sub o zodie prea norocoasă. Aici au murit, în ultimii ani, două zebre, iar povestea celei dintâi a făcut înconjurul României. În toamna lui 2013, animalul, primit donație din Cehia, s-a înecat în heleșteul de la Zoo, chiar în ziua în care fusese prezentat jurnaliștilor. Primarul Nicolae Robu declara, ulterior, că zebra era „hăbăucă” și că avea un comportament anormal. A doua zebră, numită Shakira, cumpărată de la un circ, a murit anul trecut, din cauza unei ocluzii intestinale. De-a lungul timpului, mai mulți vizitatori au reclamat condițiile deloc grozave de la Pădurea Verde, de la gardurile ruginite, la adăposturile ponosite, la noroiul care domnește în padocuri sau panourile explicative decolorate. Ultimele fotografii realizate de o timișoreancă aflată la Zoo în ultimul sfârșit de săptămână arată că lucrurile nu par să meargă spre bine. Femeia a surprins un guanaco evident suferind de o boală de piele, dar și un berbec de Camerun cu un corn însângerat. Priveliștea este extrem de tristă pentru orice iubitor de animale.
Conform site-ului oficial al Zoo Timișoara, aici se găsesc următoarele animale: ursul brun, cerb comun, pisică sălbatică, ren sălbatic, maimuţă husar, macaci, cangur pitic, lebădă, emu, mara, struţ, raton nordic, guanaco, țestoase, păuni, ponei, iepuri, călifar roşu, raţă fluierătoare europeană, raţă suliţar, raţă chiliană, iguană, crapi Koi, carași aurii, păsări domestice, porcuşori de Guineea, capre, capibara. Grădina Zoologică Timişoara este amplasată în partea de nord-est a Timișoarei, în Pădurea Verde, pe o suprafaţă de 6,34 ha teren. Ea a fost modernizată în 2007, cu o investiție de circa un milion de euro.
Posted by Alida Bakos on Sunday, November 5, 2017
„Așa arată animalele la Zoo Timișoara. Cine mă poate ajuta să facem o se sesizare la DSV”, a notat cea care a realizat fotografiile. Claudiu Chira, directorul Grădinii Zoologice, a comentat, tot pe Facebook: „Ambele animale sunt sub tratament, dar la grădina zoologică lipsește un spațiu de izolare. Puiul de guanaco este sub tratament de peste 2 luni, dar nu răspunde bine, iar berbecul de Camerun si-a rupt cornul vineri și a primit tratament cu antibiotice și antiinflamatoare”. Pentru că au urmat alte comentarii deloc măgulitoare la adresa managementului de la Zoo, Chira a revenit cu o altă precizare, răspunzându-i unei tinere care întreba de ce trebuie chinuite animalele și spunând că grădinile zoologice ar trebui desființate. „Fiind intrarea gratuită, îți dai seama ce business este zoo. Acum ești conștientă că exista o cerere foarte mare din partea vizitatorilor, iar majoritatea nu sunt de acord cu părerea ta sau a mea, motiv pentru care grădina zoologică va intra în reabilitare”, a continut acesta. Finalul îi aparține Alidei Bakos, cea care a realizat fotografiile: „„Intrarea e 3 lei, deci nu gratis! În plus, mi-au zis angajații că de săptămâna trecută e sub tratament, nu de 2 luni. Ceea ce e sigur, însă, că această boală nu evoluează așa rapid, deci animalul e bolnav de foarte mult timp. Iar la berbec, banalul Neocaf și-ar fi făcut treaba. Să nu zic că suricatele sunt hrănite cu coji de pâine etc., etc.! Voi face plângere”.
Iată și reacția oficială a reprezentanților PMT. „Berbecul de Camerun şi-a rupt cornul vineri, în data de 3 noiembrie şi se află sub tratament cu antibiotice şi antiinflamatoare. Puiul de guanaco suferă de o afecţiune dermatologică din timpul verii. I-a fost administrată medicamentaţia specifică pentru această afecţiune parazitară de către mediculul veterinar angajat la Grădina Zoologică Timişoara şi de către reprezentanţii cabinetului veterinar Happy Pet, cu care există un contract de colaborare, însa rezultatul nu a fost cel scontat. Ţinând cont că este un animal sălbatic, toate tratamentele se efectuează sub efectul sedării, iar animalul nu poate fi sedat foarte des. Rezultatele nu sunt cele aşteptate, dar tratamentul continuă. S-a încercat izolarea animalului, dar acesta nu a reacţionat bine la despărţirea de mama lui. S-a luat decizia de a se evita acest stres prin reintroducerea în habitat alături de părinţi, având în vedere că animalul este deja slăbit din punct de vedere imunologic, iar un stres suplimentar l-ar afecta şi mai puternic”, au precizat, la solicitarea deBanat.ro, Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu, și Claudiu-Martin Chira, coordonator Compartiment Grădina Zoologică.
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…