Mai puține subvenții și gratuități oferite de Primăria Timișoara? E posibil, dar depinde de felul în care ordonanța care schimbă Codul Fiscal va trece de parlament. Primarul Nicolae Robu spune că va analiza situația. Bugetul Timșoarei ar urma să fie mai mic, în 2018, cu 33 milioane de euro.
Primarul Nicolae Robu încă stă „calm”, deși este nemulțumit de „revoluția fiscală” a Guvernului Tudose, care reduce serios bugetele administrațiile locale. „Nu am făcut încă bugetul. Stau calm, aşteptând să văd pe ce mă pot baza, şi încă sper că va intra ordonanţa de urgenţă la aprobare în Parlament şi se va aduce acea corecţie despre care eu tot vorbesc. Încă o dată, eu nu contest în bloc prevederile acestei ordonanţe. Ca liberal, nu am cum să fiu împotriva reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, numai că această măsură a reducerii impozitului pe venit ar fi trebuit să fie însoţită de creşterea cotei părţi din impozitul colectat pe raza unităţii teritoriale care rămâne la primării. (…) Care e noutatea pe care am aflat-o de la primarul Iașiului, Mihai Chirica, membru PSD, dar un om pe care îl văd raţional în abordări. Este o hotărâre de guvern din 2017, care prevede că impozitul pe venit rămâne în totalitatea sa la autorităţile publice locale”, spune edilul.
Cum va suplini Primăria Timișoara deficitul rămâne de văzut. Robu nu vrea să vorbească, cu subiect și predicat, despre reducerea unor salarii, recent crescute, și, pentru moment, nici în ceea ce privește subvențiile și gratuitățile. „Nu mă pronunț încă asupra posibilității de a renunța la unele gratuități pe care le acordă, în acest moment, Primăria Timișoara. Voi analiza totul când voi elabora proiectul de buget. Eu mai sper că ordonanța va suferi corecțiile de rigoare în parlament. Cum se contrazice guvernul pe el însuși? În urmă cu câteva luni, spunea că toți banii rămân la autoritățile publice locale și acum… În cazul Timișoarei, vor fi cu 33 milioane de euro mai puțin anual. Asta, în condițiile în care fondurile europene pe Axa 4 a POR, pentru Timișoara, pe șapte ani, sunt 54 de milioane de euro. Noi pierdem 33 milioane de euro la bugetul local în fiecare an! E normal așa ceva? Poate să vină domnul Tudose să se uite în ochii mei și să-mi spună «Da, domnul primar, este normal»? Nu cred”, a conchis primarul Timișoarei.
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat, săptămâna trecută, că va ataca în instanță ordonanţa de urgenţă care vizează modificările fiscale ce lovesc în bugetele administraţiilor publice locale. „Vom cere să nu se aplice această ordonanţă. Nu câştigă nimeni, toată lumea are de pierdut, inclusiv guvernul. Încerci să faci ceva pentru comunitatea locală şi vine cineva certat cu bunul-simţ şi îţi ia munca (…) Este o umilire generală şi o dependenţă totală faţă de centru“, a declarat Chirica. Edilul PSD susține că bugetul Iașiului va pierde circa 20 de milioane de euro față de 2017, ceea ce va duce spre zero lista de investiții.
Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…
Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…
Secțiile de votare din Complexul Studențesc, dar și deja celebra (electoral) localitate Dobrești, acolo unde…
La ora 18.00, cu trei ore înaintea închiderii secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…
Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…
Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…