Categories: Timp liber

Moda Greciei antice, prezentata la Timisoara in expozitia dedicata lui Schliemann /FOTO

Muzeul Naţional al Banatului Timişoara a ales o modalitate complet inedită pentru a prezenta bănăţenilor moda din Grecia antică. În cadrul expoziţiei dedicate arheologului german Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei, organizată în aceste zile la Bastionul Theresia a avut loc o prezentare de modă mai altfel: „Frumuseţea în Grecia preistorică”.

Evenimentul menit să promoveze expoziţia cunoscutului architect german a fost conceput de Casa de Modă Ellis, colecția fiind realizată de cunoscuta creatoare de modă Eli Lăslean. Creațiile vestimentare realizate de arădeancă au fost gândite astfel încât să reproducă mai multe lucrări semnificative pentru istoria artei. Acestea au fost scoase în evidenţă și de o serie de bijuterii ale creatoarei Aldona Pintea din Timișoara, dar şi de machiajul și coafurile realizate de Kelly Image. Piesele vestimentare care au surprins moda acelor ani ai Greciei antice au fost prezentate de opt modele, chiar în expoziţia dedicată lui Schliemann. „Aţi văzut o prezentare inspirată din lumea Greciei antice. Sunt posibile vestimentaţii purtate în acea perioadă. Sunt aspecte şi de arheologie, şi de cercetare făcute de cunoscutul arheolog, legate de celebra diademă din comoara lui Priam. Sunt doar prespuneri legate de modele, realizate mai ales pe baza inventarelor funerare. Pentru că nu avem certitudinea legată de cum arătau acele vestimentaţii, am preferat să mergem într-o perioadă nu foarte apropiată, dar despre care avem mai multe informaţii legate de vestimentaţie”, a explicat Andrei Bălărie, muzeograf la Muzeul Naţional al Banatului. Expoziția „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”, deschisă în Bastionul Theresia, poate fi vizitată până pe data de 25 februarie 2018, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Expoziția este o colaborare cu Muzeul de Pre și Protoistorie din Berlin și aduce în prim-plan viața și cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822-1890). Alături de colecția de obiecte și manuscrise personale a celebrului descoperitor german donată muzeului din Berlin, vizitatorii pot admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia și Micene.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

8 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

9 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

12 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

13 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

13 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

13 ore ago