Categories: Economic

Asociatia Pro Infrastructura, despre autostrazile lui Felix Stroe: Minciuna gogonata si dezinformare grosolana

Facem autostrăzi doar pe hârtie. În realitate, terminăm „muzee” care nu pot fi deschise traficului. Asta nu-l împiedică pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, să mintă, spunând că în 2018 vor fi inagurați aproape 160 de km de șosea rapidă. Asociația Pro Infrastructură îi bate, din nou, obrazul lui Stroe și îi demonstrează că dezinformează cu bună știință, inclusiv în cazul Lugoj – Deva.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat optimist, în parlament, că în 2018 vor fi daţi în folosinţă cel puțin 156,7 kilometri de autostradă. „Vor fi minim 156,7 kilometri daţi în folosinţă. Ca exemple, avem Ogra – Târgu Mureş, apoi trei sectoare din Târgu Mureş – Câmpia Turzii, Sebeş-Turda, vom finaliza şi Bucureşti-Ploieşti, Lugoj-Deva şi o parte din tronsonul de la Gilău”, a afirmat Stroe, în comisiile reunite de buget-finanţe. Și totuși… Cei de la Asociația Pro Infrastructură îi demonstrează lui Stroe că minte fără să clipească. „Este o altă declarație complet iresponsabilă, o minciună gogonată și o dezinformare grosolană (…) În 2018 pot fi finalizați 83,587 km (21,15 km sunt, de fapt, gata din acest an) din care, realist vorbind, putem folosi doar 63 km (aproximativ), restul fiind «muzee». Și asta cu mare efort, dacă vor fi depășite obstacolele birocratice și tehnice majore, dacă va fi asigurată finanțarea și dacă va fi voință și muncă susținută atât din partea constructorilor, cât mai ales din partea autorităților”, susțin reprezentanții API.

Ei au atașat postării de pe Facebook și un tabel cu loturile de autostradă aflate în lucru și stadiile în care sunt acestea. Totul, în funcție de contractele semnate și active. „Lotul 3 din Autostrada A10 Sebeş-Turda (12,45 km) este gata din 27.11.2017, însă CNAIR a căutat nod în papură constructorului și, invocând noul Regulament de Recepție, nu a deschis în 2017 acest tronson, urmând să fie dat în circulație după 9 ianuarie, atunci fiind stabilită data recepției. La 01.11.2017 s-a finalizat și lotul Gilău-Nădășelu (8,7 km) și chiar a fost recepționat de CNAIR, însă nu poate fi folosit pentru că nu avem construit viaductul Gilău (un ciot lung de 0,766 km) care să îl lege de restul Autostrăzii Transilvania (A3). Acest segment va fi deschis, sperăm noi, în perioada august-septembrie 2018. La finalul iernii sau cel mai târziu în primăvară, sperăm să fie deschis lotul 4 din A10 Sebeş-Turda (16,3 km), acolo unde au apărut probleme tehnice (alunecarea masivă), iar CNAIR nu și-a asumat deschiderea în 2017, chiar dacă aliniamentul autostrăzii ar fi putut să fie gata. Între timp, ar trebui modificat și clarificat cadrul legal, astfel încât acest segment să fie deschis circulației chiar dacă nu este 100% finalizat”, scriu cei de la API.

Cazul Autostrăzii Lugoj – Deja este unul special. „Cel mai lung tronson care poate fi inaugurat în 2018 este lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (21,141 km). Însă acesta este blocat total de incompetență și fugă de răspundere, CNAIR nerecunoscând lucrările suplimentare (semi-nodul Holdea și al doilea ecoduct) pentru care s-au emis autorizații de construire. În decembrie s-a redus dramatic mobilizarea în teren până la clarificarea situației contractuale (…) În prima parte a anului pot fi terminați 4,030 km din lotul 2 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, între nod Margina și limita cu secțiunea E, însă acest tronson va fi doar un alt «muzeu», pentru că nu poate fi deschis circulației (nu are un nod în est)”, au explicat reprezentanții Pro Infrastructură. În 2017, CNAIR a recepţionat 24 kilometri de autostradă, mult sub cei 90 de kilometri anticipați la începutul anului de fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc. (sursa foto: www.peundemerg.ro)

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago