Categories: Economic

Asociatia Pro Infrastructura, despre autostrazile lui Felix Stroe: Minciuna gogonata si dezinformare grosolana

Facem autostrăzi doar pe hârtie. În realitate, terminăm „muzee” care nu pot fi deschise traficului. Asta nu-l împiedică pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, să mintă, spunând că în 2018 vor fi inagurați aproape 160 de km de șosea rapidă. Asociația Pro Infrastructură îi bate, din nou, obrazul lui Stroe și îi demonstrează că dezinformează cu bună știință, inclusiv în cazul Lugoj – Deva.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat optimist, în parlament, că în 2018 vor fi daţi în folosinţă cel puțin 156,7 kilometri de autostradă. „Vor fi minim 156,7 kilometri daţi în folosinţă. Ca exemple, avem Ogra – Târgu Mureş, apoi trei sectoare din Târgu Mureş – Câmpia Turzii, Sebeş-Turda, vom finaliza şi Bucureşti-Ploieşti, Lugoj-Deva şi o parte din tronsonul de la Gilău”, a afirmat Stroe, în comisiile reunite de buget-finanţe. Și totuși… Cei de la Asociația Pro Infrastructură îi demonstrează lui Stroe că minte fără să clipească. „Este o altă declarație complet iresponsabilă, o minciună gogonată și o dezinformare grosolană (…) În 2018 pot fi finalizați 83,587 km (21,15 km sunt, de fapt, gata din acest an) din care, realist vorbind, putem folosi doar 63 km (aproximativ), restul fiind «muzee». Și asta cu mare efort, dacă vor fi depășite obstacolele birocratice și tehnice majore, dacă va fi asigurată finanțarea și dacă va fi voință și muncă susținută atât din partea constructorilor, cât mai ales din partea autorităților”, susțin reprezentanții API.

Ei au atașat postării de pe Facebook și un tabel cu loturile de autostradă aflate în lucru și stadiile în care sunt acestea. Totul, în funcție de contractele semnate și active. „Lotul 3 din Autostrada A10 Sebeş-Turda (12,45 km) este gata din 27.11.2017, însă CNAIR a căutat nod în papură constructorului și, invocând noul Regulament de Recepție, nu a deschis în 2017 acest tronson, urmând să fie dat în circulație după 9 ianuarie, atunci fiind stabilită data recepției. La 01.11.2017 s-a finalizat și lotul Gilău-Nădășelu (8,7 km) și chiar a fost recepționat de CNAIR, însă nu poate fi folosit pentru că nu avem construit viaductul Gilău (un ciot lung de 0,766 km) care să îl lege de restul Autostrăzii Transilvania (A3). Acest segment va fi deschis, sperăm noi, în perioada august-septembrie 2018. La finalul iernii sau cel mai târziu în primăvară, sperăm să fie deschis lotul 4 din A10 Sebeş-Turda (16,3 km), acolo unde au apărut probleme tehnice (alunecarea masivă), iar CNAIR nu și-a asumat deschiderea în 2017, chiar dacă aliniamentul autostrăzii ar fi putut să fie gata. Între timp, ar trebui modificat și clarificat cadrul legal, astfel încât acest segment să fie deschis circulației chiar dacă nu este 100% finalizat”, scriu cei de la API.

Cazul Autostrăzii Lugoj – Deja este unul special. „Cel mai lung tronson care poate fi inaugurat în 2018 este lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (21,141 km). Însă acesta este blocat total de incompetență și fugă de răspundere, CNAIR nerecunoscând lucrările suplimentare (semi-nodul Holdea și al doilea ecoduct) pentru care s-au emis autorizații de construire. În decembrie s-a redus dramatic mobilizarea în teren până la clarificarea situației contractuale (…) În prima parte a anului pot fi terminați 4,030 km din lotul 2 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, între nod Margina și limita cu secțiunea E, însă acest tronson va fi doar un alt «muzeu», pentru că nu poate fi deschis circulației (nu are un nod în est)”, au explicat reprezentanții Pro Infrastructură. În 2017, CNAIR a recepţionat 24 kilometri de autostradă, mult sub cei 90 de kilometri anticipați la începutul anului de fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc. (sursa foto: www.peundemerg.ro)

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Mai sărbătorim revoluția în decembrie 2025?

Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…

2 ore ago

S-a semnat contractul de lucrări pentru stațiile electrice din Ghiroda

Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…

2 ore ago

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

13 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

16 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

18 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

20 de ore ago