Categories: Social

Ignat in Banat. Incep pregatirile de taiatul porcului / FOTO

Se apropie Crăciunul și bănățenii, oameni gospodari, își pregătesc cămările, astfel încât pe masa de sărbătoare să fie de toate. Pe 20 decembrie, de Ignat, la Jimbolia, se întâlnesc, pentru a tăia porcul, gospodari din trei țări. Puteți merge să vedeți cum se face și să gustați din „porcăriile” preparate.

La Jimbolia are loc, în câteva zile, sărbătoarea Ignatului, unde măcelari și bucătari din România, Serbia și Ungaria își vor demonstra măiestria într-ale… „porcăriilor”. Oricine poate merge să vadă cum se face și să guste preparatele, dar, până atunci, operațiuni similare au loc în mai multe gospodării din Banat. Într-o curte din Comloșu Mare forfota a început cu noaptea în cap. Godacul a fost „adormit”, așa cum cere UE, iar apoi a început tăierea și pârlirea lui. Aici se face cu paie, deși, pentru unii, e mai simplu cu arzător și butelie de gaz. „Pentru că mereu în Banatul de pustă au trăit laolaltă români, nemți, unguri și sârbi, am împrumutat unii de la alții diverse obiceiuri. Am pârlit porcul cu paie, așa este mai fraged șoricul, dar, în același timp, păstrăm un obicei nemțesc și ridicăm porcul când îl curățăm, ca să fie mai igienic. Încercăm, pe cât se poate, să păstrăm tradițiile. Pe vremuri, tăierea porcului într-o gospodărie era un adevărat eveniment. Veneau vecinii, erau și câte 20 de oameni la masă. Azi era la mine, mâine la altcineva, așa se păstra buna înțelegere”, spune Cezar Călin Cojocaru, preotul din Comloșu Mare.

Dacă vreți să asistați la o tăiere de porc ca la carte, pe 20 decembrie trageți o fugă până la Jimbolia. Aici este deja o tradiție ca, de Ignat, gospodari din România, Serbia și Ungaria să facă spectacol. E cea de-a 17-a ediție și,, în acest an, este unul dintre evenimentele susținute de Asociația pentru Promovarea Turismului în Timiș. „Fiecare participant face ce știe el mai bine: cârnați, caltaboși, sângerete, șuncă. La final, toate produsele vor ajunge la centrele de copii și la căminul de copii. Oricine poate gusta, va exista și un juriu, iar la final primii trei vor fi desemnați câștigătorii. Toți participanții vor primi, din partea primăriei, gulaș”, spune Toth Gabor, viceprimarul din Jimbolia.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

9 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

10 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

15 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

16 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

16 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

18 ore ago