Categories: Social

Ignat in Banat. Incep pregatirile de taiatul porcului / FOTO

Se apropie Crăciunul și bănățenii, oameni gospodari, își pregătesc cămările, astfel încât pe masa de sărbătoare să fie de toate. Pe 20 decembrie, de Ignat, la Jimbolia, se întâlnesc, pentru a tăia porcul, gospodari din trei țări. Puteți merge să vedeți cum se face și să gustați din „porcăriile” preparate.

La Jimbolia are loc, în câteva zile, sărbătoarea Ignatului, unde măcelari și bucătari din România, Serbia și Ungaria își vor demonstra măiestria într-ale… „porcăriilor”. Oricine poate merge să vadă cum se face și să guste preparatele, dar, până atunci, operațiuni similare au loc în mai multe gospodării din Banat. Într-o curte din Comloșu Mare forfota a început cu noaptea în cap. Godacul a fost „adormit”, așa cum cere UE, iar apoi a început tăierea și pârlirea lui. Aici se face cu paie, deși, pentru unii, e mai simplu cu arzător și butelie de gaz. „Pentru că mereu în Banatul de pustă au trăit laolaltă români, nemți, unguri și sârbi, am împrumutat unii de la alții diverse obiceiuri. Am pârlit porcul cu paie, așa este mai fraged șoricul, dar, în același timp, păstrăm un obicei nemțesc și ridicăm porcul când îl curățăm, ca să fie mai igienic. Încercăm, pe cât se poate, să păstrăm tradițiile. Pe vremuri, tăierea porcului într-o gospodărie era un adevărat eveniment. Veneau vecinii, erau și câte 20 de oameni la masă. Azi era la mine, mâine la altcineva, așa se păstra buna înțelegere”, spune Cezar Călin Cojocaru, preotul din Comloșu Mare.

Dacă vreți să asistați la o tăiere de porc ca la carte, pe 20 decembrie trageți o fugă până la Jimbolia. Aici este deja o tradiție ca, de Ignat, gospodari din România, Serbia și Ungaria să facă spectacol. E cea de-a 17-a ediție și,, în acest an, este unul dintre evenimentele susținute de Asociația pentru Promovarea Turismului în Timiș. „Fiecare participant face ce știe el mai bine: cârnați, caltaboși, sângerete, șuncă. La final, toate produsele vor ajunge la centrele de copii și la căminul de copii. Oricine poate gusta, va exista și un juriu, iar la final primii trei vor fi desemnați câștigătorii. Toți participanții vor primi, din partea primăriei, gulaș”, spune Toth Gabor, viceprimarul din Jimbolia.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

„Miki Boxeru” primar

Când i s-a cerut rețeta succesului despre cum trebuie făcut curat în Timișoara pe malurile…

21 de minute ago

Primăria Timișoara pregătește proiectul Radialei Vest. Speră la obținerea de fondurile europene

Timișoara va beneficia de un nou coridor de mobilitate, este vorba de Radiala Vest, drumul…

18 ore ago

Moarte cu ceva semne de întrebare, în noaptea dinspre vineri spre sâmbătă, în Timișoara

La data de 4 ianuarie, în jurul orei 01:15, polițiștii Secției 3 Timișoara au fost…

20 de ore ago

Pieton care mergea printr-un loc nepersmis, surprins și accidentat mortal

Primul accident mortal în Timiș din noul an s-a produs sâmbătă dimineața. La data de…

21 de ore ago

Alfred Simonis, primul lider PSD care recunoaşte că partidul i-a dat voturi lui George Simion/VIDEO

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a recunoscut, într-un dialog cu Marcel Ciolacu pe TikTok, că…

21 de ore ago

Barajul de la Surduc intră în reabilitare. Va fi achiziționat un utilaj amfibiu pentru reparații și întreținere

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat va reabilita barajul lacului Surduc. Vor fi operate modificări…

22 de ore ago