Categories: Justitie

Alianta PSD – ALDE pune mana si pe sefia CSM

Adeptă a modificării legilor Justiției în varianta PSD – ALDE și cu proprietăți în Alexandria lui Liviu Drganea, Simona Marcu este noul șef al CSM. Prezent la începutul ședinței, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre modificarea Constituției, astfel încât persoanele cu probleme penale să nu mai poată ajunge în fruntea statului, vizați fiind Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales vineri un nou președinte. Este vorba de judecătorul Simona Marcu, membru CSM din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Marcu a fost singurul candidat, obținând 11 voturi din cele 19 ale membrilor CSM. În proiectul prezentat la depunerea candidaturii, Marcu a pledat pentru „echilibrul sistemului judiciar”, adăugând că „CSM trebuie să-şi asume pe deplin rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei şi să se implice în stabilirea şi aplicarea unor politici judiciare constante şi coerente”. Conform declarației de avere, împreună cu soțul, Simona Marcu deține o casă și un apartament la București, o casă la Alexandria și mai multe terenuri în București, Mogoșoaia și Alexandria. Simona Marcu este cunoscută ca susținătoare a modificărilor legilor Justiției în varianta PSD – ALDE. În februarie 2017, ea a cerut în şedinţa CSM sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general Augustin Lazăr, n calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13.

Prezent la începutul ședinței CSM, președintele Klaus Iohannis a avut din nou mesaj foarte dur la adresa liderilor PSD și ALDE. „Foarte multe discuții s-au purtat în cursul anului 2017 despre ce fac judecătorii, mai mult poate s-a discutat despre ce fac procurorii. În general a apărut, așa, un entuziasm de a discuta în spațiul public ce se întâmplă în sistemul de justiție. Acum, având în vedere că avem câteva persoane condamnate penal, urmărite penal, judecate penal, chiar în conducerea statului, nu e de mirare. Și am afirmat în repetate rânduri, și o să mai afirm, spre disperarea lor, că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului, exact din acest motiv, fiindcă dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentați să pună sub semnul întrebării sistemul de justiție, justiția, judecătorii, procurorii, dăunând astfel grav statului, încrederii cetățeanului în stat și încrederii cetățeanului în justiție. Sistemul electoral a fost așa construit că accesul acestor persoane a fost posibil. Nu putem să negăm, în condițiile acestor legi valabile accesul acestor persoane la funcții înalte în stat”, a declarat Iohannis. El a mai spus că principiul integrității ar trebui introdus chiar în Constituție.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

O oră ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

2 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

2 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

2 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

3 ore ago