Categories: Sănătate

Institutul Oncologic de la Timisoara, gata la Sfantul Asteapta. De un an si jumatate nu se anunta proiectantul!

Ministerul Sănătății se ascunde în spatele procedurilor și tratează cu sictir maxim Timișoara în problema Institutul Regional Oncologic. Cât credeți că poate dura o licitație pentru găsirea unui proiectant? Oricât de neverosimil ar părea, undeva… spre doi ani! Sunt șanse minime ca șantierul să înceapă în 2018.

În vara lui 2015, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe era de acord cu demararea lucrărilor de construcţie de la Institutul Regional de Oncologie Timişoara. Institutul, a cărui înfiinţare a fost aprobată prin hotărâre de guvern în 2009, va fi amplasat pe o suprafaţă de 5,5 hectare, pe Calea Torontalului. Ministerul Sănătății anunța, de asemenea, că valoarea construcţiei şi a dotărilor se ridică la peste 511,6 de milioane de lei. Studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara, realizate în 2012, propuneau preluarea unei părţi din construcţia existentă deja pe Calea Torontalului şi dezvoltarea acesteia într-un obiectiv modern şi complex. Între timp, în bugetul pe 2017, Institutul Regional de Oncologie a primit filă separată, cu alocări financiare până 2020. Pentru anul trecut, suma era de 15 milioane de lei. În 2018 ar urma să ajungă la Timișoara 170 de milioane, suma fiind identică și în 2019, pentru ca în 2020 alocarea bugetară să fie de 156,5 milioane.

Ce s-a întâmplat până acum? Simplu: absolut nimic! Și dacă vă întrebați când ar putea începe efectiv construcția acestui obiectiv, răspunsul e… la Sfântul Așteaptă! În momentul de față nu există nici măcar proiectant, astfel că nu se poate vorbi despre deschiderea unui șantier. La cum arată lucrurile, va mai trece multă apă pe Bega până să fie făcuți măcar primii pași. Oricum e foarte posibil să se stabilească un nou record negativ, deoarece licitația pentru desemnarea unui proiectant durează de un an și jumătate. Și încă nu e gata. „Prin procedura de achiziție al cărei anunț de participare a fost publicat în data de 17 septembrie 2016 se achiziționează «Servicii de proiectare, verificare proiedcte și asistență tehnică pentru investiția Institutul Regional de Oncologie Timișoara. Procedura de achiziție este în desfășurare, și anume în etapa de evaluare a ofertelor tehnice. Autoritatea contractantă, în speță Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, a solicitat prelungirea termenului de evaluare până la data de 9 mai 2018, având în vedere complexitatea achiziției. Au existat contestații ale procedurii pentru care au fost emise decizii de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor”, a precizat Dan Dumitrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În România, patologia oncologică este a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare, iar Timişoara şi zona de vest a României au o rată a afecţiunilor oncologice peste media naţională.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

27 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

O oră ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago