Categories: Primăria Timişoara

Reguli noi pentru vechea RATT. Pentru ce ar putea primi STPT 500.000 euro de la bugetul local

Curse ocazionale, inclusiv internaționale, care ar urma să fie plătite de la bugetul local, de până la 2,2 milioane de lei / an. Asta, pe lângă alte servicii prestate de fosta RATT, actuala STPT, urmează să fie votat de consilierii locali în primul plen din 2018. Aceste servicii vor putea fi solicitate de așa-numite entități, unele chiar și fără personalitate juridică. UPDATE: Proiectul a trecut cu un amendament important.

Consilierii locali vor avea pe ordinea de zi a plenului de luni, 8 ianuarie, un proiect referitor la noua Societate de Transport Public din Timișoara, fosta RATT. E vorba, în principiu, de chestiuni procedurale legate de protocolul de acordare a facilităţilor la transportul în comun, cauzate de transformarea regiei de transport în societate comercială. În general, se modifică sintagma „RATT” cu actuala „STPT”, fiind adăugați, de exemplu, la capitolul gratuități elevii de la clasa pregătitoare. Interesant este însă altceva. Dacă până acum aceste gratuități sau reduceri se acordau unor instituții, organizații, asociații, fundații sau „altă formă asociativă”, odată cu transformarea în societate comercială, șefii transportului în comun au găsit o nouă denumire. „Sintagma «instituţie, organizaţie, asociaţie, fundaţie sau altă formă asociativă» din cuprinsul protocolului se va modifica cu sintagma «entitate/entităţi cu sau fără personalitate juridică»”, este precizat în referatul care însoțește proiectul.

O altă modificare interesantă este cea de la articolul 4 al protocolului de gratuități. Practic, de la bugetul local urmează să fie suportată integral, pe lângă diverse curse speciale „cu vehicule pentru transport marfă sau persoane sau utilajele solicitate de către Primăria Municipiului Timişoara sau STPT, pentru acţiunile la care sunt coparticipante, evenimente de interes public”, și „deservirea unor curse ocazionale interne şi internaţionale pentru instituţii publice şi alte entităţi”. Această ultimă prevedere este adăugată special în paragraful b al articolului respectiv. Rămâne întrebarea ce fel de „curse ocazionale interne şi internaţionale” trebuie achitate din bani publici și ce fel de instituții publice, dar mai ales ce fel de „entități” trebuie sprijinite din aceiași bani publici. Pe final, mai trebuie precizat că „acordarea gratuităţilor prevăzute la art. 4 se va face pe bază de solicitări aprobate de Primarul Municipiului Timişoara, Viceprimari sau Directorul Direcţiei Edilitare” și poate fi în valoare de până la… 2,2 milioane de lei pe an! Și încă un amănunt, unul esențial. O altă completare a protocolului de reduceri și gratuități este cea legată de așa-numitele entități, care pot fi „cu sau fără personalitate juridică”. La această categorie a „entităților” eligibile pentru a fi subvenționate din bani publici poate intra, practic, orice structură.
UPDATE:
Proiectul a trecut în unanimitate, dar după votarea unui amendament care a stabilit condiții mai clare în care pot fi acordate aceste gratuități. La propunerea grupului PSD, articolul 4 al protocolului a fost completat, în sensul că astfel de curse ocazionale pot fi plătite de la bugetul local doar dacă este vorba despre „acțiuni de interes public / comunitar / servicii publice” și numai pe baza unui protocol aprobat de primărie. Reprezentanții STPT au explicat și de ce a fost nevoie de definirea cuvântului „entitate”. „Pot exista anumite asocieri, cum ar fi de exemplu Consiliul Pensionarilor, care nu au personalitate juridică (…) Gratuități erau și până acum, doar că nu erau bine definite. Au plecat cei de la Casa de Cultură, în Germania, pe unde s-au dus, când au avut turnee pe bugete alocate și au plătit aceste autocare și au plecat în străinătate (…) Nu au fost foarte multe curse externe, o dată la două luni, poate la trei luni, în principiu cei de la Casa de Cultură. Ei aveau buget aprobat pe chestia asta și noi le făceam transportul, din care o parte plăteau ei”, au explicat aceștia. Conform aceleiași surse, suma de 2,2 milioane de lei alocată acestui capitol nu va fi putea suplimentată. Suma de 2,2 milioane de lei alocată nu poate fi suplimentată, decât dacă trece din nou prin CL. Dacă banii se termină înainte de finalul anului, cineva va plăti cursele, că noi nu mergem pe gratis.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Timişoara dă aproape o echipă întreagă la naţională! 14 jucători merg în primul cantonament al Stejarilor

Naționala de rugby a României se va reuni pe 2 ianuarie, la București pentru a…

19 minute ago

Sfântul Vasile, prima mare sărbătoare creştină a anului. Obiceiuri şi tradiţii

Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi…

5 ore ago

La mulţi ani, 2025! An nou fericit!

A mai trecut un an peste noi, un an greu, cu război la frontiere, cu…

12 ore ago

Incendiu la un bloc de locuințe din zona Torontalului-Aradului. Peste 20 de persoane s-au autoevacuat

Momente de panică în ultima zi din 2024 pe strada Nicolae Tableș din Timișoara, situată…

19 ore ago

Accident grav şi în ultima zi a anului

Neatenţia a mai produs un accident rutier soldat cu victime. La data de 31 decembrie,…

20 de ore ago

Anunţ Timpark

Serviciul Timpark Timișoara anunță repornirea platformei informatice on-line de achiziție a abonamentelor de parcare valabile…

23 de ore ago