Centrul Oncogen din Timişoara lucrează cu parteneri din Ungaria la un proiect prin care părinţii cu risc de îmbolnăvire de cancer vor putea avea copii care să nu fie afectaţi de boală. Se va lucra pe embrioni, iar cei care prezintă risc de transmitere a îmbolnăvirii vor putea fi eliminaţi.
Cercetătorii spun că, astfel, copiii vor avea risc de îmbolnăvire mult scăzut, chiar dacă genetic ar fi fost predispuşi la acesta. Într-un alt parteneriat transfrontalier, de această dată cu Serbia, la Oncogen se vor putea face diagnosticări personalizate pentru fiecare pacient, care va beneficia gratuit de analize moleculare. „Avem deja zeci de cazuri de asemenea analize, realizate din banii noştri. Prin acest proiect se vor putea efectua, tot gratis, aceste analize. Normal, aceasta costă până la 1.000 de euro”, explică Virgil Păunescu, coordonatorul Oncogen. ROSECAN este un proiect în valoare de 12 milioane de euro, care urmăreşte să ofere acces la servicii moderne şi eficiente de îngrijire medicală pentru pacienţii oncologici din România și Serbia. Principala sarcină a Centrului Oncogen este de a dezvolta un program computerizat înalt performant dedicat diagnosticului personalizat în cancer, bazat pe secvenţializare genică. În urma acestor analize se vor putea face studii pe familii mai mari în care riscul de cancer este ridicat, fiind posibilă realizarea unui tipar care să permită stabilirea eficientă a riscului de îmbolnăvire şi analiza respectivelor persoane din timp util, pentru a se descoperi eventuala îmbolnăvire din stadii incipiente, când tratamentul este mult mai eficient.
Toate acestea arată că Oncogen este un centru eficient, iar banii sunt cheltuiţi cu utilitate, spune Păunescu. „Facem cercetare, sunt bani publici, deci consider că trebuie să prezint ce ce am făcut cu aceşti bani. Este sau nu eficient ce facem, avem sau nu rezultate? La nivel european sunt 700 miliarde de euro pentru cercetare. Dacă noi nu-i luăm, vor fi luaţi de unii mai slabi. Noi nu tocăm aceşti bani, ei sunt alocaţi României. Dacă nu-i folosim îi dăm înapoi. O ţară subdezvoltată, aşa cum este România, cu resurse nu foarte mari, are câteva modalităţi să se dezvolte: investiții străine, politici publice eficiente, de exemplu investiţiile în infrastructură, dar şi prin învăţământ şi cercetare”, a mai declarat Virgil Păunescu.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara” a pus în funcțiune un RMN…
Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat…
USR va lupta în Parlament pentru transferul tuturor bazelor sportive deținute de ministere la administrațiile…
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…