Categories: Sănătate

Nemultumiti, dar s-au conformat: 90% din medicii de familie din Timis au semnat actele aditionale. Protest, poate in martie

Președintele Societății Timișoara de Medicina Familiei anunță că medicii de familie de aici nu s-au alăturat protestului la nivel național, deși sunt de acord cu necesitatea unei finanțări mai mari a medicinei de familie și debirocratizarea. Conform Claudiei Iftode însă, nu sunt motive pentru nesemnarea actului adițional cu CJAST.

„Noi în Timiş nu putem să nu semnăm adiţionalele până în luna februarie, pentru că nu vom rezista. Știm că în Timiș sunt multe particularități față de restul județelor țării chiar și față de cele cu centre universitare. De aceea noi, mf-știi din TM suntem cu probleme specifice: majoritatea dintre noi avem un număr mic de pacienți față de restul mf-știlor din țară care au liste cu peste 2.000 pacienți, suntem mulți mf-ști raportați la populație, la nr de pacienți, deci excedentari față de alte județe care au deficit de mf-ști, cu multe C.P active. Adiţionalul este corect din punct de vedere juridic, la contractul 2017 pe Norme 2017, este o prelungire a contractului vechi 2016-2017 pe care toți l-am semnat deja, nu are capcane, nu conține obligativitatea înscrierii în procesul de acreditare. Noi știm că luna ianuarie este lună de vacanță parlamentară, deci bugetul pt. MF va fi discutat abia în luna Februarie de către Parlament. În concluzie noi în Timiș nu putem să nu semnăm adiţionalele până în luna februarie pentru că nu vom rezista! Noi, boardul STMF și PMFT, vă recomandăm să semnați adiţionalul”, a anunțat, într-un comunicat, Claudia Iftode, președintele Societății Timișoara de Medicina Familiei. Aproximativ 90% dintre medicii de familie din Timiș ar fi semnat deja actele adiționale cu CJAST. Conform lui Iftode, un astfel de protest precum cel la care s-au raliat cele mai mari organizații patronale ale medicilor de familie, nu se justifică în acest moment. O astfel de acțiune ar putea avea loc, în Timiș, doar în luna martie, când trebuie semnat noul contract, pe 2018. La nivel național, medicii de familie au anunțat că, din 3 ianuarie, nu vor mai elibera trimiteri și rețete compensate, pentru că medicina primară nu are alocată o sumă mai mare. Și în Timiș au existat medici de familie care, în prima zi de lucru din acest an, și-au consultat pacienții, însă fără să le ofere acte pe relația contractuală cu CJAS.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

59 de minute ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

O oră ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

O oră ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

2 ore ago