Categories: Sănătate

Dupa 6 luni, Ministerul Sanatatii a reusit sa faca rost de 1.000 de doze de imunoglobulina

Pacienții care așteaptă de luni întregi tratamentul cu imunoglobulină primesc o gură de aer. Nu se știe dacă ajunge la toți, dar Ministerul Sănătății a anunțat că au intrat în țară 1.000 de doze de imunogolobulină pentru tratamentul imunodeficiențelor primare. În luna decembrie, în România s-a înregistrat un deces din cauza lipsei de imunoglobulină.

O femeie de 69 de ani din Alba Iulia a murit, în decembrie 2017, din cauza lipsei de imunoglobuline o femeie de 69 de ani. Alți pacienți care au nevoie de tratament așteaptă aceste medicamente de aproape 200 de zile. Ministerul Sănătății a anunțat acum că Unifarm SA a transmis că au intrat în țară și urmează să fie distribuite către spitale un număr de o mie de doze de IGVena. De asemenea, în cursul acestei săptămâni, Unifarm va primi alte 600 de flacoane de Intratect, ambele medicamente fiind utilizate pentru tratamentul imunodeficiențelor primare. Conform reprezentanților Ministerului Sănătății, pentru tratamentul imunodeficiențelor secundare, până la finalul acestei săptămâni vor mai fi achiziționate 2.200 de flacoane de Pentaglobină. „Discontinuitățile apărute anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină, cauzate de retragerea de pe piață a unor producători care asigurau peste 80% din necesarul de produse au determinat retragerea din Lista C2 a medicamentelor cu probleme în aprovizionare. În urma aprobării Ordonanței de urgență de suspendare temporară a obligației de plată a taxei clawback pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în decembrie, imunoglobulinele au fost reintroduse în lista C2, fiind astfel decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS)”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.

Până când aceste medicamente vor fi din nou disponibile pentru toți cei care au nevoie de ele, medicii au la dispoziție o linie telefonică special înființată la Ministerul Sănătății, la care pot anunța cazurile grave care necesită tratament cu imunoglobulină, astfel încât din stocurile existente în alte unități sanitare să fie direcționate medicamentele pentru tratamentul necesar în astfel de cazuri. Potrivit Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), în România sunt aproximativ 500 de bolnavi care au nevoie de imunoglobulină, o parte dintre ei copii. Ministerul Sănătății a promis, pentru noiembrie 2017, 900 de doze de imunoglobulină, urmând ca alte 3.000 de doze să fie livrate în ianuarie 2018. Nu mai trebuie alte comentarii, în condițiile în care un adult poate avea nevoie și de 10 doze / lunar…

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

28 de minute ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

6 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

6 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

13 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

16 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

16 ore ago