Categories: Social

Initiativa Romania, raport pe Justitie, trimis catre europarlamentari si Comisia Europeana

Mișcarea civică Inițiativa România a trimis europarlamentarilor și Comisiei Europene un raport privind evenimentele din ultimul an din România, cu principalele modificări la legile justiției și codurile penale. Totul, în contextul în care, pe 7 februarie, Parlamentul European va discuta amenințările la adresa statului de drept din România.

Inițiaiva România le cere europarlamentarilor să solicite comisarului pentru Justiție, Vera Jurova, și Comisiei Europene să sesizeze Comisia de la Veneția, iar autorităților române să nu modifice legile până când forul european nu va formula un punct de vedere. „Am solicitat acest lucru întrucât autoritățile române au refuzat să sesizeze Comisia de la Veneția, deși li s-a cerut public de către Comisia Europeană (prin ultimul raport asupra Mecanismului de Cooperare și Verificare), 7 state membre UE prin intermediul ambasadelor la București, grupuri civice din România și Secretarul General al Consiliului Europei (…) Ne-am adresat europarlamentarilor pentru a-i îndemna să ia poziție și să acționeze în apărarea statului de drept și a independenței justiției în România din două motive:

  • Românii au dovedit fără putință de tăgadă, în ultimul an, că vor să facă parte dintr-o țară democratică, membră a Uniunii Europene, în care statul de drept, libertățile individuale, integritatea, responsabilitatea și transparența sunt pe deplin respectate. Timp de un an, sute de mii de români și-au exprimat această aspirație în cele mai mari proteste de stradă de la căderea comunismului.
  • Toate celelalte căi de convingere a coaliției aflate la putere să înceteze subordonarea politică a justiției și să asigure o dezbatere publică transparentă și inclusivă asupra propunerilor de modificare a legilor justiției și a codurilor penale au eșuat până în prezent”, scriu cei de la IR.

Ei susțin în raport că reformele votate sau propuse de autoritățile române „deschid calea către hărțuirea politică a magistraților, mai ales a procurorilor, calea către subordonarea politică a justiției, revenind la situația de dinaintea aderării la UE, slăbesc instrumentele de investigare a criminalității și prevederile legale privind infracțiunile grave, încalcă criteriile de referință ale Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene, care este parte integrantă a Tratatului de Aderare a României la UE, adâncesc criza democrației liberale și a standardelor statului de drept din Europa de Est și favorizează alunecarea spre autoritarism a regimului aflat la putere, ca și în cazul altor țări est-europene”. Textul integral al raportului poate fi consultat aici.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

2 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

2 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

4 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

4 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

5 ore ago