Într-un viitor destul de incert, Timișoara va avea două maternități nou-nouțe. Una construită de CJ Timiș, celalaltă, de primărie. Municipalitatea a prevăzut în bugetul pe 2018 banii pentru documentații, în timp ce Județul ar trebui să afle în martie dacă primește finanțare europeană.
Primăria vrea să mute vechea matermitate Odobescu într-o clădire nouă pentru care are teren și urmează să facă acum documentația. În bugetul pe 2018 este prevăzută suma de 500.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate și proiectul tehnic. Tema de proiectare există deja și este vorba despre o clădire cu trei etaje, care ar trebui construită pe Calea Bogdăneștilor, lângă Liceul Alimentar, pe un teren de 4.500 metri pătrați. „Calculele noastre duc către o sumă destul de mare, undeva între 22 și 25 de milioane de euro. Urmează să decidă proiectantul. Vorbim despre o clădire P+3, cu tot ce e nevoie din punct de vedere al maternității, ginecologie și spații administrative. Este un efort financiar important, dar este absolut necesar. Pe fonduri europene nu putem, pentru că pe programul România – Ungaria am înțeles că a aplicat Spitalul Județean”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu. Clădirea ar putea terminată până în 2021, dacă toate procedurile de licitație nu vor fi foarte mult întârziate, din cauza „tradițonalei” birocrații.
Maternitatea pe care vrea s-o construiască, la rândul său, CJ Timiș va fi lângă Spitalul Județean, cel mai probabil printr-un proiect comun româno-maghiar. Spitalul va avea două secții de Obstetrică și Ginecologie, una de Neonatologie și un compartiment de Anestezie și Terapie Intensivă. Sursa principală de de finanțare este Programul Interreg V-A România – Ungaria, Axa prioritară 4 – Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății. Conform estimărilor CJ Timiș, suma totală de care este nevoie pentru construirea acestui spital este de 36,9 milioane de lei. Cheltuielile pentru ridicarea efectivă a maternității se ridică la 29,9 milioane de lei. Restul banilor sunt necesari pentru proiectare și asistență tehnică, utilități dar și dotare. Proiectul „Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică-ginecologie și neonatologie între Spitalul Clinic Județean de Urgență «Pius Brânzeu» Timișoara și Clinica de Pediatrie din Szeged” a fost depus la finanțare pe programul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria. Până în martie, după cum declara președintele CJ Timiș, Călin Dobra, ar trebui să se știe dacă va fi aprobat la finanțare.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…