Robu vede gradini de vara la inaltime. Cea de la Capitol, inlocuita de un centru de top international

Grădina de vară Capitol are șanse minime să rămână în picioare, după ce primarul Nicolae Robu a decis că acela este terenul cel mai bun pentru construirea viitorului Multiplexity, Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment. Totuși, spune edilul, cinefilii ar putea avea parte și de alte proiecții în aer liber, la… înălțime.

Primăria Timișoara trebuie să decidă rapid anul acesta unde va fi construit și cum va arăta Multiplexity, Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment asumat în proiectul Capitală Europeană a Culturii. Va fi lansat un concurs de soluții și vor fi luate în considerare două variante: clădire de la zero sau refuncționalizare. Zilele trecute, Nicolae Robu spunea că unul dintre potențialele amplasamente este cel al actualei grădini de vară Capitol, peste drum de primărie. „Acest spațiu este extrem de puțin utilizat cu titlu de grădină de vară. Este o zonă ultracentrală și o locație care va fi indicată pentru concursul de soluții va fi aceasta”, declara acesta. Reacțiile au apărut imediat, cei de la Ceau Cinema anunțând că doresc să discute cu reprezentanții PMT despre acest subiect, pentru că nu vor distrugerea grădinii de vară, în paralel alți timișoreni începând și strângerea de semnături împotriva unei astfel de decizii.

Citește: Nu vrem demolarea Gradinii de Vara Capitol! Cinefilii din Timisoara reactioneaza

Soarta grădinii de vară pare însă pecetluită, pentru că acum Robu spune că acela este terenul pe care va fi construit Multiplexity. Edilul afirmă și că se aștepta la reacții de respingere, însă nu le va băga în seamă și va merge mai departe, pentru binele orașului. „Vreau să construim de la firul ierbii acest centru de artă, tehnologie și experiment și cred că cel mai potrivit loc este actuala grădină de vară Capitol. Nu mă surprinde să apară reacții de respingere a ideii, pentru că m-am obișnuit deja cu așa ceva, e bine că în orașul nostru există un spirit activ, chiar dacă el este unul negativ. Nimeni n-a fost preocupat, timp de vreo 20 de ani, de faptul că acea grădină era în paragină. N-am auzit de niciun protest, de nicio nemulțumire. În momentul în care acum vrem să facem ceva acolo, am reabilitat-o în primul meu mandat, și s-au făcut câteva evenimente (…) Dacă găsim o locație și mai bună, evident optăm pentru ea. Deocamdată, cea mai bună pe care o avem în minte este aceasta”, a declarat primarul. Totuși, Robu spune că în zonă ar putea avea loc în continuare proiecții de film și propune o soluție inedită. „Este păcat să ții în acea zonă un teren unde ar putea să fie o instituție culturală de top internațional, în România nu există așa ceva și în multe țări nu există așa ceva ce vrem noi să facem, e păcat să ții locul blocat cu ce? Ca să ai câteva proiecții pe an acolo? Proiecții se pot face și în noul centru. Arhitecții, pentru că vom face concurs internațional de soluții, trebuie să vine cu idei și nu exclud nici ideea de a avea și deasupra, spre exemplu, un spațiu deschis, o grădină de vară deasupra. Dar eu nu sunt arhitect, cei care vor participa la concursul de idei vor veni cu tot ce pot ei imagina”, a completat acesta.

Să stăm pe loc pentru aceste persoane… Dacă verificați, în proporție de 80% sunt cam aceleași care reacționează la absolut orice. Acum avem șansa să lăsăm moștenire ceva. Când s-a făcut clădirea actuală a Operei și a celor trei teatre, după mintea unora trebuia să nu se construiască, trebuia să se asigure să nu mai existe WC-uri prin curți în orașul Timișoara, că erau, slavă Domnului, la acea vreme cu nemiluita (…) În toată istoria omenirii s-a păstrat un echilibru între ceea ce s-a făcut pentru sufletul uman și ceea ce s-a făcut ca necesitate stringentă pentru traiul de zi cu zi. Trebuie să facem asta și noi.
Primarul Nicolae Robu, despre contestatarii săi


Proiectele de infrastructură culturală propuse în dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană au o valoare de 55 de milioane de euro. Principalul proiect este „Multiplexity 2021, Centru Artă – Tehnologie – Experimentare”, un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă, a cărui construcție va costa 12 milioane de euro, bani de la bugetul local și fonduri europene. Grădina de Vară Capitol a fost preluată, în 2012, de Filarmonica Banatul, de la RADEF. Spațiul de peste 8.000 de metri pătrați, situat în centrul Timișoarei, a fost lăsat în paragină o lungă perioadă de timp. În 2014, ea a fost redeschisă, după ce au fost refăcute aleile și spațiile verzi și s-a făcut curățenie. În bugetul pe 2018 este prevăzută suma de 800.000 lei pentru concursul de soluții referitor la proiectul Multiplexity. (sursa foto, grădina de vară veche:https://www.facebook.com/ceaucinema/)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

13 minute ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

2 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

2 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

3 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

3 ore ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

3 ore ago