Stadionul Dan Paltinisanu ar putea deveni amintire. Din vara, CJ Timis vrea sa-l inchida definitiv

Câteva luni: atât ar mai putea juca ACS Poli pe Stadionul „Dan Păltinișanu”. CJ Timiș, proprietarul arenei, este foarte aproape s-o închidă definitiv. Călin Dobra spune că nimeni nu-și poate asuma responsabilitatea pentru producerea unor eventuale incidente cauzate de starea proastă a stadionului. Peluza Sud este deja interzisă publicului.

În decembrie 2017, consilierii județeni au votat un proiect referitor la începerea procedurilor privind dezvoltarea unui complex sportiv, pe actualul amplasament de la „Dan Păltinișanu”, cu reabilitarea stadionului vechi sau demolarea lui și construirea unuia nou, pe structură metalică și acoperit. Proiectul a fost aprobat, deși liberalii au votat împotrivă. Conform proiectului de hotărâre, este vorba de un studiu de oportunitate, nu unul care să decidă demolarea stadionului, ci să le ofere o perspectivă asupra situației actuale a arenei „Dan Păltinișanu”. La vremea respectivă, liberalii au oferit ca alternativă darea în administrare a stadionului către Primăria Timișoara, care s-ar fi angajat să facă investiții masive. Între timp, din cauza stării avansate de degradare, Peluza Sud a fost închisă, pentru că administratorii stadionului au decis să nu-și asume niciun risc legat de siguranță.

La Tribuna Oficială, precum şi la Tribuna 2, pentru evaluarea consecinţelor care ar putea urma din cauza fisurii verticale observate pe faţadă şi a crăpăturilor din asfaltul de coronament, se impune să se urmărească în timp comportarea de ansamblu a rambleului, gradenelor şi a construcţiilor prin masurători topometrice periodice, în vederea elaborării proiectelor de consolidare (…) Gradenele tribunelor din incinta stadionului prezintă cele mai multe degradări, din cauza clasei de beton necorespunzătoare şi a vechimii stadionului, degradările fiind cele mai pronunţate în zona de Sud a stadionului (…) Gradenele trebuie refăcute complet în acele zone, deoarece au suferit degradări iremediabile. Toate scările de acces trebuie refăcute, având în vedere că s-au tasat diferenţiat şi sunt foarte degradate, punând în pericol siguranţa spectatorilor şi a personalului din incintă.
Raport de expertiză asupra Stadionului „Dan Păltinișanu”

Președintele CJ, Călin Dobra, are acum o veste și mai proastă: închiderea vechiului stadion este foarte aproape. „Situația este extrem de delicată. Stadionul «Dan Păltinișanu» este construit în anii 60 și nu se află într-o stare prea bună. Se degradează pe zi ce trece. Cred că în vara acestui an va trebui să luăm decizia nu tocmai plăcută de a închide activitatea pe stadion. Trebuie să ne asumăm acest lucru. Nu e o decizie ușoară, dar, până la urmă, răspunderea este în curtea CJ Timiș, care este proprietarul stadionului. Este vorba, mai presus de orice, de siguranța celor care participă la diverse evenimente și nu cred că e dispus să-și asume nimeni această responsabilitate”, explică Dobra. Ce se va întâmpla cu Poli? „Așa cum au făcut și alte echipe, clubul va trebui să găsească un alt stadion, care să fie omologat și să îndeplinească toate condițiile de siguranță. Repet, nu e o decizie ușoară, însă siguranța este cea mai importantă. Am transmis o adresă la Primăria Timișoara, dar nu am discutat decât tangențial pe această temă”, a mai spus șeful CJ.

Conform lui Dobra, nu se pune problema ca, până la vară, să se facă reparații la stadion. „Nu cred că se mai justifică investirea unor sume atât de mari în reparații. Ce trebuie noi să facem acum este să găsim cât mai rapid o sursă de finanțare pentru construirea unui nou stadion, pe amplasamentul celui actual”, ne-a mai precizat președintele CJ. Acesta admite că nu are, în prezent, nicio o variantă concretă de finanțare pentru ridicarea unei noi arene. Stadionul „Dan Păltinișanu” are o suprafață totală de 55.423 mp, din care 38.193 mp suprafață construită. Are în prezent o capacitate de 32.821 locuri pe scaune și o instalație de nocturnă de 1.456 lucși. În 1963, când a fost construit, avea o capacitate de 40.000 de locuri. Stadionul este în proprietatea Județului Timiș din anul 2002 și, până în 2008, a fost renovat de mai multe ori. De ce nu s-a făcut niciodată o reabilitare masivă, care să includă și consolidări, este altă discuție…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

2 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

2 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

3 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

3 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

3 ore ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

4 ore ago