Tupeu fara margini in cazul Baba: Corpul de control al presedintelui CJ Timis, trimis la plimbare de la Muzeul de Arta!

Cum e să ai în subordine o instituție cu probleme, să decizi un control, iar inspectorii să fie trimiși la plimbare? S-a întâmplat miercuri, 28 februarie, la Muzeul de Artă Timișoara, condus de Victor Neumann, unde Corpul de control al președintelui CJ Timiș nu a fost lăsat să intre în instituție!

Muzeul de Artă din Timișoara / MarT/ este în posesia Colecției Corneliu Baba, donată chiar de artist, cu condiția ca ea să fie expusă alături de alte lucrări Baba, împrumutate de la Muzeul Național de Artă / MNAR. Între cele două instituții de cultură există, din 2006, un contract care vizează 27 lucrări și este prelungit anual. El va fi reziliat, pentru că Muzeul de Artă din Timișoara nu a respectat clauzele contractuale și s-ar putea să fi pus în pericol patru lucrări. „MNAR a încheiat cu MART încă din 2006 un contract de împrumut pentru lucrări de pictură semnate de Corneliu Baba, care a fost prelungit în fiecare an. Lucrările au fost împrumutate exclusiv spre a fi prezentate publicului în expunerea permanentă Corneliu Baba. Ultimul contract a fost înregistrat în noiembrie 2017, cu valabilitate până pe 25 noiembrie 2018. Ulterior, am solicitat inventarierea faptică a celor 27 de lucrări. La jumătatea lunii decembrie, Muzeul de Artă Timișoara ne-a comunicat că patru lucrări care fac obiectul contractului nu se află în expunerea permanentă a muzeului. Ni s-a spus că «rămân neidentificate deoarece sunt depozitate în arhiva de artă plastică a muzeului, aflată în acest moment sub sigiliu până la predarea gestiunii de la fostul conservator către o altă persoană»”, explica, pentru deBanat.ro, arh. Liviu Constantinescu, directorul MNAR.

Cei de la MNAR ar fi trebuit să vină miercuri, 28 februarie, la Timișoara, pentru a lua cele 27 de lucrări Baba și a le duce la București. Din cauza vremii, operațiunea a fost amânată un pic. Între timp, președintele CJ, Călin Dobra, a trimis Corpul de control la Muzeul de Artă, instituție al cărei director este Victor Neumann. Zilele trecute, Dobra a fost la Ministerul Culturii, spune el, pentru a încerca să aplaneze acest litigiu. „Am primit mai multe sesizări și este o situație foarte delicată. Din păcate, Muzeul de Artă nu a respectat anumite proceduri. Ca să mă edific, am trimis Corpul de control, pentru a-mi face o informare foarte clară a situației. Am avut o discuție cu ministrul Culturii, pentru ca Muzeul Național de Artă să nu ia această decizie privind rezilierea contractului de împrumut. Am cerut sprijin pentru ca aceste tablouri să rămână la Timișoara. Sper ca până vineri să am un raport al corpului de control”, a declarat miercuri la prânz, pentru deBanat.ro, șeful CJ. Lucrurile n-au mers însă așa cum estima Dobra, pentru că surpriză! Deși CJ Timiș este instituția care finanțează Muzeul de Artă Timișoara, Corpul de control al președintelui CJ a fost… trimis la plimbare! „Am fost informat că muzeograful de serviciu nu a permis accesul celor veniți în control. Joi voi lua măsurile administrative care se impun în acest caz”, a spus, pentru deBanat.ro, Călin Dobra. În depozitul sigilat de câteva luni al Muzeului de Artă, în care sunt cele 4 lucrări semnate Corneliu Baba, se află în jur de 8.000 de obiecte de artă. Conform lui Victor Neumann, nu se pune problema deschiderii lui, pentru că există un proces pe rol între MArT și fosta gestionară.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago