Tupeu fara margini in cazul Baba: Corpul de control al presedintelui CJ Timis, trimis la plimbare de la Muzeul de Arta!

Cum e să ai în subordine o instituție cu probleme, să decizi un control, iar inspectorii să fie trimiși la plimbare? S-a întâmplat miercuri, 28 februarie, la Muzeul de Artă Timișoara, condus de Victor Neumann, unde Corpul de control al președintelui CJ Timiș nu a fost lăsat să intre în instituție!

Muzeul de Artă din Timișoara / MarT/ este în posesia Colecției Corneliu Baba, donată chiar de artist, cu condiția ca ea să fie expusă alături de alte lucrări Baba, împrumutate de la Muzeul Național de Artă / MNAR. Între cele două instituții de cultură există, din 2006, un contract care vizează 27 lucrări și este prelungit anual. El va fi reziliat, pentru că Muzeul de Artă din Timișoara nu a respectat clauzele contractuale și s-ar putea să fi pus în pericol patru lucrări. „MNAR a încheiat cu MART încă din 2006 un contract de împrumut pentru lucrări de pictură semnate de Corneliu Baba, care a fost prelungit în fiecare an. Lucrările au fost împrumutate exclusiv spre a fi prezentate publicului în expunerea permanentă Corneliu Baba. Ultimul contract a fost înregistrat în noiembrie 2017, cu valabilitate până pe 25 noiembrie 2018. Ulterior, am solicitat inventarierea faptică a celor 27 de lucrări. La jumătatea lunii decembrie, Muzeul de Artă Timișoara ne-a comunicat că patru lucrări care fac obiectul contractului nu se află în expunerea permanentă a muzeului. Ni s-a spus că «rămân neidentificate deoarece sunt depozitate în arhiva de artă plastică a muzeului, aflată în acest moment sub sigiliu până la predarea gestiunii de la fostul conservator către o altă persoană»”, explica, pentru deBanat.ro, arh. Liviu Constantinescu, directorul MNAR.

Cei de la MNAR ar fi trebuit să vină miercuri, 28 februarie, la Timișoara, pentru a lua cele 27 de lucrări Baba și a le duce la București. Din cauza vremii, operațiunea a fost amânată un pic. Între timp, președintele CJ, Călin Dobra, a trimis Corpul de control la Muzeul de Artă, instituție al cărei director este Victor Neumann. Zilele trecute, Dobra a fost la Ministerul Culturii, spune el, pentru a încerca să aplaneze acest litigiu. „Am primit mai multe sesizări și este o situație foarte delicată. Din păcate, Muzeul de Artă nu a respectat anumite proceduri. Ca să mă edific, am trimis Corpul de control, pentru a-mi face o informare foarte clară a situației. Am avut o discuție cu ministrul Culturii, pentru ca Muzeul Național de Artă să nu ia această decizie privind rezilierea contractului de împrumut. Am cerut sprijin pentru ca aceste tablouri să rămână la Timișoara. Sper ca până vineri să am un raport al corpului de control”, a declarat miercuri la prânz, pentru deBanat.ro, șeful CJ. Lucrurile n-au mers însă așa cum estima Dobra, pentru că surpriză! Deși CJ Timiș este instituția care finanțează Muzeul de Artă Timișoara, Corpul de control al președintelui CJ a fost… trimis la plimbare! „Am fost informat că muzeograful de serviciu nu a permis accesul celor veniți în control. Joi voi lua măsurile administrative care se impun în acest caz”, a spus, pentru deBanat.ro, Călin Dobra. În depozitul sigilat de câteva luni al Muzeului de Artă, în care sunt cele 4 lucrări semnate Corneliu Baba, se află în jur de 8.000 de obiecte de artă. Conform lui Victor Neumann, nu se pune problema deschiderii lui, pentru că există un proces pe rol între MArT și fosta gestionară.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (martie 1st, 2018 at 08:16 )

Tare, Neumann! Dacă era preşedinte C.J.Timiş Titu Bojin nu se întâmpla un asemenea afront! Din păcate, Dl Dobra nu are cultura (politică) necesară pentru a pune la pământ un universitar de talia lui Neumann. Chestia e că Dobra e lugojan, Neumann la fel, aşa că ultimul ştie el ceva de l-a pus cu fizionomia pe labe pe distinsul preşedinte judeţean de extracţie polisportivă.

 
Victor a spus: (martie 1st, 2018 at 09:03 )

Soții Neumann sunt dezamăgirea începutului de an. Ambițioși, cu idei, pragmatici într-un fel modern și totuși… rapaci și necomunicativi. Păcat, puteau însemna mult mai mult pentru Timișoara, un oraș care duce lipsă de personalități organizatorice.

 
Ion ionescu a spus: (martie 1st, 2018 at 10:15 )

Dar cine e domne muzeograful-conservator care a fugit de pe moșie fara sa se uite în urma?

 
++ a spus: (martie 1st, 2018 at 10:43 )

ultima propozitie din articol explica despre ce e vorba. nu e clar pt. Oti? sau trebuie scris un articol neaparat?

 
anteconbega a spus: (martie 2nd, 2018 at 09:27 )

E vorba de doamna Otilia Herghelegiu?

 
Mark Landis a spus: (martie 3rd, 2018 at 01:24 )

Asteptam o descindere cu cagule asa cum a fost la filarmonica… daca se poate cu o duzina de experti in „originalitatea” tablourilor ramase pe pereti, un poligraf si tot ce mai este necesar pentru purificarea aerului in depozitul in care zac celebrele lucrari din tot atat de celebrul proces de epurare al angajatilor – circ pe banii statului!!!! Aici sunt banii dv.
PS
Prima strigare daca functia ramane vacanta – hai anteconbega – sa auzim cine este in carti…

 
anteconbega a spus: (martie 9th, 2018 at 19:04 )

Sigur va fi un membru de partid sub 50 de ani. Neuman are 65, e în prag de pensie. Apoi, Dobra nu mai vrea să rişte cu un alt „independent”. Dear Mark, sigur nu va fi Marcel Tolcea.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

floretă

Ridicați sabia! O etapă a circuitului european de floretă, la Timișoara

În perioada 27-28 octombrie va avea loc în Timişoara a treia ediţie a circuitului european de scrimă, arma floretă, pentru copii. Cupa Floreta Timişoara este organizată de asociaţia club sportiv Floreta Timişoara şi, pentru al doilea an la rând, se va desfăşura la sala de sport a Universităţii de Vest.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ridicați sabia! O etapă a circuitului european de floretă, la Timișoara

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top