Muzică din boxe în timpul Liturghiei de Florii, plus toalete ecologice și tomberoane la intrările în Domul din Piața Unirii și o tradițională procesiune care nu s-a mai putut ține. Cu atât „respect” au fost tratați, la Timișoara, credincioșii catolici. UPDATE: Primarul Nicolae Robu regretă incidentul.
La Timișoara a avut loc duminică, 25 martie, o competiție sportivă la care au participat peste 1.000 de oameni. Lăudabil, ca orice acțiune care încurajează mișcarea, într-o țară în care rata de obezitate este în creștere liberă. Manifestarea a fost organizată de o asociație sportivă, în parteneriat cu Primăria Timișoara. Startul s-a dat în Piața Unirii, „sufletul” orașului de pe Bega, însă organizatorii au pierdut din vedere un aspect: pe 25 martie, catolicii au celebrat Floriile, ocazie cu care ar fi trebuit să aibă loc, în zona Domului, tradiționala procesiune. Ea nu s-a mai putut desfășura și, mai mult decât atât, chiar și Liturghia a fost perturbată de muzica revărsată din boxele concursului. A fost pentru prima dată după 1989 când această procesiune nu s-a putut ține!
„Duminică 25 martie 2018, în solemnitatea Floriilor după calendarul romano-catolic, întregul areal dintre Str. Augustin Pacha, Piața Unirii și Str. Radu Negru au fost blocate de organizarea unei manifestări sportive, fără ca riveranii, în special instituții de cult, să fie consultate în acest sens. Din păcate, anul acesta, pentru prima dată în perioada post-decembristă, procesiunea tradițională de Florii, ce avea loc an de an între Str. Augustin Pacha nr. 4 și Domul Romano-Catolic din Piața Unirii nu a putut avea loc. În plus, datorită zgomotului emis de difuzoarele foarte puternice utilizate la manifestarea sportivă, Sfânta Liturghie celebrată în interiorul Domului a fost grav deranjată pe întreaga ei desfășurare. Toalete ecologice și tomberoane de gunoi au fost montate pe fațada principală a Domului și pe cea laterală (str. Radu Negru), pe unde au loc de obicei toate intrările la Liturghiile episcopale, fapt incompatibil cu nici un fel de lăcaș de cult, cu atât mai mult cu Domul, cel mai vechi simbol religios, arhitectonic și cultural al Timișoarei moderne”, au transmis, pe Facebook, reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice.
Primarul Nicolae Robu regretă incidentul și spune că situația ar fi putut fi evitată dacă Episcopia Romano-Catolică ar fi cerut aprobare pentru procesiunea de Florii. „Este regretabil că s-a ajuns aici. Noi am avut, avem și vrem să avem și pe viitor relații excelente cu Episcopia Romano-Catolică. A fost o scăpare, la care nu s-ar fi ajuns dacă episcopia se adresa, cum cere legea, Comisiei de Ordine Publică pentru procesiune. Traseul ar fi fost aprobat, evident, și-atunci s-ar fi avut grijă ca el să nu se suprapună cu crosul”, a precizat, pentru deBanat.ro, edilul.
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…