Primarul Robu, singurul cetatean din Timisoara amendat pe baza de autodenunt! Nici macar legea nu prevede asa ceva

Primarul Nicolae Robu este primul om din istoria recentă a Timișoarei amendat… la cerere! Edilul și-a parcat mașina în curtea Spitalului Municipal, pe un loc pentru persoane cu dizabilități, și a cerut apoi să fie sancționat. Amenda dată de Poliția Locală a fost aplicată într-o parcare care are regulament propriu și în care accesul se face doar controlat. În plus, legea nu prevede autodenunțul.

În urmă cu două săptămâni, duminica, primarul Timișoarei mergea în vizită la un pacient internat la Spitalul Municipal și își parca mașina în curtea unității sanitare, pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități. Apoi, după ce a aflat că autoturismul parcat ilegal i-a fost fotografiat, edilul a scris pe Facebook că îi pare rău, că era zăpadă pe marcaj și, în plus, a fost ghidat de portarul instituției, recunoscând că n-a prea fost atent unde oprește. Nicolae Robu cerea să fie amendat, așa că o instituție din subordinea sa s-a executat. Șeful Serviciul Circulație Rutieră al Poliției Locale Timișoara i-a întocmit repede un proces-verbal, cu 580 de lei amendă și 3 puncte penalizare la permis. Pe procesul-verbal era trecut autodenunțul primarului, motiv pentru sancțiune.

Am întrebat la Poliția Locală dacă există vreun precedent, în sensul ca vreun alt timișorean să ceară să fie sancționat pentru vreo faptă comisă. „În ultimii 5 ani a fost aplicată o singură sancțiune contravențională pe baza autodenunțului, respectiv amenda contravențională aplicată primarului municipiului Timișoara, dl. Nicolae Robu, pentru încălcarea prevederilor HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, transmite, într-un răspuns pentru deBanat.ro, Dorel Cojan, șeful interimar, de vreo patru ani, al Poliției Locale. Am vrut să aflăm și care este baza legală pe care se pot da amenzi celor loviți de accese de corectitudine și cer să fie sancționați. „În materie contravențională, legislația în vigoare nu reglementează expres modalitatea de constatare a contravențiilor și de aplicare a amenzilor contravenționale pe baza autodenunțurilor. În ceea ce privește persoana care se autodenunță, precizăm că din definiția termenului – act prin care cineva se denunță pe sine însuși – rezultă că nu poate fi decât cea care săvârșește fapta contravențională și solicită ulterior aplicarea sancțiunii contravenționale, în condițiile în care fapta sesizată este prevăzută ca și contravenție de legislația în vigoare, iar procedura urmată în aceste cazuri este aceeași ca și în celelalte situații în care se aplică sancțiuni contravenționale în urma unor sesizări”, mai scrie Cojan.

Edilul a fost amendat pe baza Regulamentului de aplicare al OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, articolul 143, litera (a), conform căruia „se interzice staționarea voluntară a vehiculelor în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară”. Regulamentul și OUG se referă însă strict la drumurile publice, categorie în care nu prea poate fi inclusă parcarea din curtea Spitalului Municipal. Întrebarea este, de altfel, cum de a putut intra șoferul Nicolae Robu în parcarea respectivă. Aceasta are regulament propriu de funcționare, conform căruia, la articolul 19, scrie că „accesul autovehiculelor se reglementează de managerul spitalului, urmărindu-se asigurarea evidenței, intrărilor și ieșirilor în Registrul de evidență a accesului autovehiculelor”. De asemenea, „autovehiculele serviciului de ambulanță, autovehiculele personale sau alte vehicule care transportă persoane care necesită îngrijiri de urgență ori persoane care nu se pot deplasa au acces permanent în spital”. Cum nu era cazul primarului, mașina acestuia putea fi parcată în curte în condițiile alineatului 5 al aceluiași articol: „celelalte categorii de posesori de autovehicule au acces în curtea sau parcarea spitalului numai dacă sunt autorizate de managerul spitalului, pe bază de permis de acces, afișat la în vedere, eliberat de unitatea spitalicească și aprobat de manager”.

În condițiile în care atribuțiile Poliției Locale se limitează, conform legii, la drumurile publice, agenții ar fi putut interveni, eventual, la solicitarea reprezentanților spitalului, nemulțumiți că o mașină a parcat ilegal în curtea lor. Cum managerul Municipalului este colegă de partid cu primarul Timișoarei, e greu de crezut că a existat o asemenea solicitare. Altfel, edilul a mai marcat o premieră în istoria orașului: a cerut să fie amendat și… a fost!

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…

O oră ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

5 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

6 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

6 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

7 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

7 ore ago