Categories: SocialUltima ora

Seful DRDP Timisoara, Cristian Ispravnic, in stare de crasa incompatibilitate. Exista si un precedent similar

La jumătatea lunii februarie 2017, un fost director al DRDP Cluj, Eugen Cecan, a pierdut definitiv un proces cu ANI. El a fost declarat incompatibil fiindcă a deținut simultan calitatea de consilier județean, respectiv de director al DRDP Cluj. Exact în aceeași situație se află și directorul DRDP Timișoara, Cristian Ispravnic, consilier județean în Arad. Singura deosebire dintre cele două cazuri este că Ispravnic e PSD-ist, iar Cecan, liberal.

La începutul lunii octombrie a anului trecut, arădeanul Cristian Ispravnic era numit șef al DRDP Timișoara de fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Cu această numire, PSD Arad câștiga o luptă internă cu social-democrații din Timiș, care își doreau, la rândul lor, această funcție importantă. Făcând un lobby mai intens, cei din Arad au câștigat după ce au argumentat la conducerea centrală a partidului că au nevoie de șefia unei direcții regionale în războiul pe care-l duc cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă, totodată președinte al PNL Arad. Care, în opinia celor din PSD Arad, ar controla inclusiv serviciile deconcentrate din municipiul de pe Mureș. Om bun la toate în PSD, Ispravnic a mai deținut funcțiile de șef al Agenției pentru Protecia Mediului Arad, iar până a veni la DRDP a condus ARR Arad.

Lucrul cel mai important însă, Ispravnic este și consilier județean din partea PSD, funcție care este însă incompatibilă cu cea de director al DRDP Timișoara. Acest lucru apare clar în Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Articolul 88, aliniatul 1, litera d) din această lege arată că funcția de consilier județean este incompatibilă cu „funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat (…) la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990 (…) care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”. Or, DRDP Timișoara are o secție în județul Arad.

Mai mult, există și un recent precedent din acest punct de vedere. Pe 16 februarie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o sentință defintivă prin care fostul șef al DRDP Cluj, Eugen Cecan, a pierdut un proces de incompatibilitate cu Agenția Națională de Integritate. ANI l-a declarat incompatibil pe Cecan exact pentru faptul că a deținut simultan funcțiile de consilier județean și cea de director al DRDP Cluj. Cecan a pierdut inițial la Curtea de Apel Cluj, iar recursul i-a fost respins de ÎCCJ. În motivarea sentinței s-a făcut trimitere exact la Legea 161/2003, art. 88 aliniatul 1, litera d. E interesant acum de urmărit când se va sesiza ANI și în cazul lui Ispravnic, care nu se deosebește cu nimic față de cel al fostului șef al DRDP Cluj. Cu o singură excepție: Cecan era consilier județean PNL, iar Ispravinc PSD. Sau legea nu se aplică și PSD-iștilor?

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

48 de minute ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

O oră ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

O oră ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

O oră ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

3 ore ago

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

6 ore ago