100% se va asfalta cândva pe Dr. Ioan Mureșan. Ca să nu fie noroi, se pune piatră amestecată cu pământ / FOTO

A trecut iarna, a venit primăvara, pe strada Dr. Ioan Mureșan sunt tot tranșee. Acum câteva zile, niște muncitori au astupat gropile cu piatră spartă amestecată cu pământ. Nu e prima oară: data trecută a durat până la prima ploaie. Primarul Nicolae Robu promite din nou asfalt, dar spune că vina e a Gărzii de Mediu.

În toamna lui 2015, consilierii locali votau studiul de fezabilitate pentru investiţia „Modernizarea străzilor din piatră cubică din municipiul Timişoara”. „Starea tehnică a acestor străzi este necorespunzătoare desfăşurării circulaţiei auto în condiţii optime de siguranţă şi confort”, din cauza unor probleme precum „denivelări pronunţate ale suprafeţei de rulare, rotunjirea pavelelor prin uzură, pavele înfundate şi/sau sparte, suprafeţe şlefuite, care devin foarte lunecoase când cad precipitaţii (…), decolmatarea rosturilor” scria în referatul proiectului. Practic, pe 14 străzi ar fi urmat să se scoată piatra cubică și să se toarne „îmbrăcăminte bituminoasă”. Studiul de fezabilitate a fost realizat de SC Proexco SRL și estima lucrările la un cost de 14,5 milioane de lei, cu TVA, și nouă luni durată de execuție. Doi ani și jumătate mai târziu, nu s-a schimbat nimic.

Primăria s-a judecat apoi în două procese pe această speță. Unul, cu Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”, Gabriel Tușinean și Victor Popovici, care au cerut anularea hotărârii de consiliu local care aproba studiul de fezabilitate, iar cel de-al doilea, cu Agenția de Mediu, care a și amendat PMT că a scos fără aviz piatra cubică de pe strada Dr. Ioan Mureșan, pe bucata dintre str. Drubeta și str. Salcâmilor. Municipalitatea a câștigat ambele procese, cel din urmă încheindu-și parcursul legal pe 27 septembrie, la Curtea de Apel. „Așteptam avizul pe SF de la Agenția de Mediu, care este obligată de instanță să ni-l dea. Apoi vom lansa proiectarea, licitată deodată cu SF-ul. Până la 1 decembrie vom primi proiectul și apoi lansăm licitația pentru execuție. Execuția o vom face în 2018”, declara, în octombrie 2017, primarul Nicolae Robu.

Licitația n-a fost lansată încă, iar timișorenii care locuiesc pe strada Dr. Ioan Mureșan se simt, în continuare, ca pe uliță. În ultima săptămână au apărut câțiva muncitori, care au împrăștiat pe stradă și în gropi piatră spartă amestecată cu pământ. Au terminat în câteva ore și au dispărut. Oamenii din zonă spun că e a doua oară când se întâmplă asta în primăvara lui 2018. Atunci a durat câteva zile, până la prima ploaie, care a spălat „umplutura” și a mai adăugat un strat de praf. „S-a pus această mixtură ca să nu fie noroi. 100% se va asfalta, vă spun eu. Nu știu când se va ajunge. Vor urma proceduri. A fost un contract, am fost blocați, trebuie altă autorizație de mediu, deși în mod normal nu trebuia să ne ceară. Am câștigat în instanță, trebuia să ne lase să începem lucrarea. Nu ne-au lăsat, nu vreau să mă hazardez. Nu știu detaliile, dar știu că a fost o problemă de genul acesta, pentru că mi-a spus directorul Chiș Culiță la un moment dat că cei de la Mediu ne cer din nou aviz”, explică, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu. Edilul le cere oamenilor din zonă încă un pic de răbdare. „Nu pot să facă altceva acum (în afară de a pune acea mixtură de pământ și pietriș – n.r.), pentru că nu au încă autorizația să poată asfalta. Trebuie să se pună pietriș. Acestea sunt numai intervenții cu titlu provizoriu, ca să nu fie noroi. Le voi atrage atenția. Dacă e pietriș cu pământ, nu e bine”, mai spune Robu.

Străzile cuprinse în proiectul de scoatere a pietrei cubice
str. Argeş, delimitată de str. Mitropolit Varlaam şi str. Cluj
str. Dr. Ioan Mureşan, între str. Salcâmilor şi str. Drubeta
str. Ludwig von Beethoven, între bd. C.D. Loga şi bd. Mihai Eminescu
str. Mitropolit Varlaam, între str. Aurel Cândea şi str. 1 Decembrie
str. Putna, delimitată de str. Ion Vidu şi str. Mitropolit Varlaam
str. Remus, delimitată de str. Braşov şi str. Romulus
str. Sfânta Rozalia, între str. Remus şi bd. Mihai Viteazul
str. Sorin Titel, delimitată de bd. Victor Babeş şi str. Protopop Gh. Dragomir
str. Topliţa, delimitată de Calea Circumvalaţiunii şi str. Făgăraș
str. Virgil Madgearu, între bd. Mihai Viteazul şi str. Filaret Barbu
str. Bela Bartok, între bd. Victor Babeş şi str. Argeş
str. Filaret Barbu, delimitată de str. Sfânta Rozalia şi str. Braşov
str. Arcidava, pe sectorul cuprins în jurul Parcului Arcidava
str. Romulus, între str. Ghe. Doja şi str. Sfânta Rozalia

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alfred Simonis cere dezbatere cu implicarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…

21 de minute ago

Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO

Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…

O oră ago

ABA Banat a realizat investiții de multe milioane de lei în gestionarea apelor din zonă și pregătește altele similare în 2025

Administrația Bazinală de Apă Banat a avut un an cu numeroase investiții realizate pentru buna…

2 ore ago

Program de lucru pentru perioada sărbătorilor de iarnă, Zona 1 și Zona 0 a județului Timiș

Compania RETIM, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor…

2 ore ago

ADID anunţă reduceri pentru utilizatorii casnici ai serviciului de salubrizare din zonele de colectare 0 Ghizela și 1 Timișoara

Începând cu luna decembrie 2024, utilizatorii casnici ai serviciului de salubrizare, vor beneficia de o…

2 ore ago

SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024

SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala…

2 ore ago