Categories: Primăria Timişoara

Adio, parcări subterane în centrul istoric al Timișoarei! De ce nu are rost să înceapă vreun șantier până în 2021

Aglomerația de pe durata Timfloralis, unde fiecare centimetru de margine de drum a fost folosit la maximum, a arătat, din nou, cât de mare este nevoie de locuri de parcare în centrul Timișoarei. Dacă despre parcări supraetajate încă se discută, un lucru e sigur: până în 2021 nu vom avea o parcare subterană în această zonă.

Cei care au venit cu mașina în centrul Timișoarei în cele trei zile de Timfloralis au căutat și zeci de minute un loc de parcare. Orașului de pe Bega îi lipsește o parcare cu multe locuri și, până acum, au fost o mulțime de promisiuni. Care au rămas exact așa: promisiuni. Dacă ideea unei parcări supraterane încă ar putea fi pusă în practică, altfel stau lucrurile în cazul uneia subterane. În campania din 2012, lista de obiective la 4 ani a candidatului – de la acea vreme – Nicolae Robu includea 5 parcări de mari dimensiuni în zona centrală. Șase ani mai târziu, niciuna n-a trecut de stadiul de vorbă. Robu explică: „În campania electorală (cea din 2012 – n.r.) m-am bazat pe studii existente anterior, că se poate face o parcare sub Piața Unirii, că se poate face o parcare sub Parcul Botanic. Erau studii făcute anterior și credeam că doar trecem la treabă. Acolo este cetatea, nu poți să faci, sunt ziduri ale cetății vechi, sunt urme arheologice, n-are rost să sapi, pentru că nu ajungi la bun sfârșit”.

Ar fi existat, spune edilul, o variantă, dar aceasta nu mai este de actualitate. „Unde se pare că s-ar fi putut face, dar proiectul de finanțare europeană a fost făcut fără, de teama descoperirilor arheologice, este sub Piața Unirii. Acolo se pare că ar fi fost cel mai fezabil, după cum spun unii, să se facă o parcare subterană. Numai că, din aceleași motive, nu s-a asumat de către proiectant riscul să se facă așa ceva, de teamă ca nu cumva să se iasă din calendarele finanțării europene”, conform lui Robu. Primarul le risipește toate speranțele celor care visau un parcaj mare sub centrul istorie: nu vom avea așa ceva. „Eventual vom putea avea în zona Parcului Civic și a Parcului Brătianu, în stânga și în dreapta Bd. Brătianu. Subteran se poate intra și sub Parcul Civic, dar nu acum. Asta era prevăzută ca idee în proiectul Inelului I”, a mai spus acesta. Oricum, niciun șantier de acest gen nu va începe înainte de 2021, pentru că există riscul ca anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii să ne prindă cu „tranșee”. Oricum, teoretic, Parcul Civic ar trebui să intre în reabilitare în acest an, suma prevăzută de la bugetul local fiind de aproximativ 1,8 milioane de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din…

10 ore ago

O lumânare aprinsă a creat haos într-un bloc din Timișoara

Joi, 19 decembrie, în jurul orei 17:45, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui…

10 ore ago

Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!

Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru…

10 ore ago

Timpark le transmite timişorenilor sărbători liniștite și acces facil la abonamente. Programul de sărbători

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - Timpark urează…

12 ore ago

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice…

12 ore ago

Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției

Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase…

13 ore ago