Categories: Primăria Timişoara

Adio, parcări subterane în centrul istoric al Timișoarei! De ce nu are rost să înceapă vreun șantier până în 2021

Aglomerația de pe durata Timfloralis, unde fiecare centimetru de margine de drum a fost folosit la maximum, a arătat, din nou, cât de mare este nevoie de locuri de parcare în centrul Timișoarei. Dacă despre parcări supraetajate încă se discută, un lucru e sigur: până în 2021 nu vom avea o parcare subterană în această zonă.

Cei care au venit cu mașina în centrul Timișoarei în cele trei zile de Timfloralis au căutat și zeci de minute un loc de parcare. Orașului de pe Bega îi lipsește o parcare cu multe locuri și, până acum, au fost o mulțime de promisiuni. Care au rămas exact așa: promisiuni. Dacă ideea unei parcări supraterane încă ar putea fi pusă în practică, altfel stau lucrurile în cazul uneia subterane. În campania din 2012, lista de obiective la 4 ani a candidatului – de la acea vreme – Nicolae Robu includea 5 parcări de mari dimensiuni în zona centrală. Șase ani mai târziu, niciuna n-a trecut de stadiul de vorbă. Robu explică: „În campania electorală (cea din 2012 – n.r.) m-am bazat pe studii existente anterior, că se poate face o parcare sub Piața Unirii, că se poate face o parcare sub Parcul Botanic. Erau studii făcute anterior și credeam că doar trecem la treabă. Acolo este cetatea, nu poți să faci, sunt ziduri ale cetății vechi, sunt urme arheologice, n-are rost să sapi, pentru că nu ajungi la bun sfârșit”.

Ar fi existat, spune edilul, o variantă, dar aceasta nu mai este de actualitate. „Unde se pare că s-ar fi putut face, dar proiectul de finanțare europeană a fost făcut fără, de teama descoperirilor arheologice, este sub Piața Unirii. Acolo se pare că ar fi fost cel mai fezabil, după cum spun unii, să se facă o parcare subterană. Numai că, din aceleași motive, nu s-a asumat de către proiectant riscul să se facă așa ceva, de teamă ca nu cumva să se iasă din calendarele finanțării europene”, conform lui Robu. Primarul le risipește toate speranțele celor care visau un parcaj mare sub centrul istorie: nu vom avea așa ceva. „Eventual vom putea avea în zona Parcului Civic și a Parcului Brătianu, în stânga și în dreapta Bd. Brătianu. Subteran se poate intra și sub Parcul Civic, dar nu acum. Asta era prevăzută ca idee în proiectul Inelului I”, a mai spus acesta. Oricum, niciun șantier de acest gen nu va începe înainte de 2021, pentru că există riscul ca anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii să ne prindă cu „tranșee”. Oricum, teoretic, Parcul Civic ar trebui să intre în reabilitare în acest an, suma prevăzută de la bugetul local fiind de aproximativ 1,8 milioane de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

2 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

5 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

6 ore ago