Categories: EconomicUltima ora

Autostrada-muzeu. Luminita de la capatul tunelurilor pentru ursi de pe A1 Lugoj – Deva nu se vede / FOTO + VIDEO

Ne lăudăm cu o măreață autostradă A1, dar o bună parte din ea, deși aproape gata, nu va putea fi folosita în viitorul apropiat. Se termină exact câmp, iar șoseaua care ar trebui s-o completeze nu va fi scoasă prea curând la licitație. Este vorba despre celebra secțiunea E, cu tuneluri pentru urși, a lotului 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva.

Doar promisiuni – atât oferă reprezentanții CNAIR șoferilor din România, exasperați de șoselele proaste și de orele nesfârșite pe care sunt nevoiți să le petreacă în trafic, dacă trebuie să traverseze dintr-o parte într-alta România. Mult discutata autostradă A1 Lugoj – Deva nu va fi gata prea curând, în condițiile în care CNAIR încă nu are nicio soluție pentru secțiunea E a lotului 2, cea pe care ar trebui să fie construite tunelurile pentru urși. Pe secțiunea D se lucrează, dar, chiar dacă cei 4 kilometri ar fi finalizați și recepționați, pe ei nu se va putea circula. Șoseaua se termină… în câmp. Cei de la Asociația Pro Infrastructură au realizat un nou filmuleț care arată dimensiunea absurdului.

„Acest sector de aproximativ 4 km este într-un stadiu de execuție foarte avansat, însă nu poate fi finalizat din cauza unor stâlpi de curent nerelocați la mai bine de 4 ani de la debutul lucrărilor. De ce nu s-au relocat acei stâlpi? Deoarece o parte din ei află pe segmentul următor, secțiunea E, tronson pe care CNAIR nu l-a predat niciodată constructorului. Mai mult, această bucată a fost scoasă din contract prin «încetare parțial» în anul 2017. Chiar dacă se va găsi o soluție pentru finalizarea și recepționarea acestor 4 km între nod Margina și DC100 în următoarele luni, nu îi vom putea folosi. Acest tronson va fi o altă autostradă-muzeu deoarece se termină în câmp. Legătura cu lotul vecin se realizează prin secțiunea E (aproximativ 9 km) care nici până astăzi nu a fost scoasă la licitație, deși oficialii CNAIR au promis că vor face acest lucru în repetate rânduri: în cursul anului 2017, apoi februarie 2018, apoi martie. Au fost doar promisiuni și minciuni și probabil nu vom avea o licitație lansată în viitorul apropiat”, susțin cei de la API. Pe lotul 2 lucrează italienii de la Salini-Impregilo.

Conform API, „din informațiile apărute în spațiul public, CNAIR a cerut constructorului Salini-Impregilo să facă un proiect tehnic pentru secțiunea E (cea care conține vestitele tuneluri «pentru urși»). Antreprenorul general s-a conformat, însă CNAIR nu a achitat costurile și ulterior a reziliat contractul fără să efectueze această plată. În acest moment, CNAIR nu dispune de un proiect tehnic pe baza căruia să poată licita secțiunea E, iar tăcerea pe care o abordează la solicitările de informații în acest sens ne face să fim rezervați cu privire la o potențială relicitare rapidă. Așadar, cei 4 km de autostradă finalizați vor rămâne închiși circulației mult timp, minimum 5 ani, până când se va construi segmentul de 9 km dintre DC100 și Holdea care conține tunelurile”. Cum arată viitorul? Cât se poate de prost! Exact ca drumul național îngust, plin de gropi și extrem de aglomerat pe care se merge acum. Mai precis, infamul DN68A, cei 15 kilometri infernali între nodul Margina și descărcarea Holdea. (sursa foto: www.facebook.com/proinfrastructura)

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago