E obiectivul principal al Strategiei Culturale a Timișoarei și cea mai importantă investiție asumată în dosarul de candidatură cu care am câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Dar încă nu știm cum vom face Centrul de Artă, Cultură și Experiment! Primarul Nicolae Robu vrea ceva nemaivăzut în România, însă admite că s-ar putea ca Multiplexity să nu fie gata, în varianta extra, în 2021. Avem totuși o soluție de rezervă.
Proiectele de infrastructură culturală propuse în dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană au o valoare de 55 de milioane de euro. Principalul proiect este „Multiplexity 2021, Centru Artă – Tehnologie – Experimentare”, un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă, a cărui construcție va costa 12 milioane de euro, bani de la bugetul local și fonduri europene. Centrul este prevăzut și în Strategia Culturală a Municipiului Timișoara 2014-2024, la capitolul „Creşterea numărului de spaţii dedicate actului cultural contemporan”. Deși Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii de un an și jumătate, nu s-a făcut nimic pentru punerea în practică a acestui proiect. La începutul lunii februarie, primarul Nicolae Robu declara că noua investiție ar putea fi realizată în zona Grădinii de Vară Capitol, ceea ce a stârnit o mulțime de reacții negative. „Vreau să construim de la firul ierbii acest centru de artă, tehnologie și experiment și cred că cel mai potrivit loc este actuala grădină de vară. Nu mă surprinde să apară reacții de respingere a ideii, pentru că m-am obișnuit deja (…) Nimeni n-a fost preocupat, timp de vreo 20 de ani, de faptul că acea grădină era în paragină (…) Dacă găsim o locație și mai bună, evident optăm pentru ea. Deocamdată, cea mai bună pe care o avem în minte este aceasta”, spunea edilul.
O decizie nu s-a luat nici până acum și, surpriză, a apărut și o variantă care nu presupune construirea de la zero. Nici grădina de vară nu e sigură ca amplasament. „Nu putem să fușărim acest proiect. Dacă facem o langoșerie, una-două, hai, c-o fac aici, mâine o desființezi. Nu-i mare investiție, nu-i mare răspundere, nu este un obiectiv de impact. Când e vorba despre un astfel de centru, nu mai există în România așa ceva, un centru de artă, tehnologie și experiment, eu sunt foarte exigent și vreau să fie realizat în Timișoara la cote foarte înalte. Este foarte importantă și locația, este foarte important și proiectul și, cu riscul de a nu-l avea gata până în 2021, eu doresc să fie un obiectiv excepțional. Avem în permanență variantă de backup pe acest subiect, nu ne obligăm nimeni să construim ceva de la zero. Avem variante prin care putem amenaja un centru de artă, tehnologie și experiment în acord cu cerințele din bidbook, însă în spații pe care le avem deja”, afirmă Robu. Altfel spus, s-ar putea să fie puțin cam târziu pentru construirea de la zero a unui astfel de edificiu! „Ce-mi doresc eu este să pornim în timp util construirea, dar suntem la limită, sunt conștient de asta, a unui centru de la zero, la cele mai înalte standarde ale momentului. Nu știu dacă este fezabil așa ceva în 2021 (…) Sunt dispus să pornim construcția unui astfel de centru, chiar cu riscul de a nu-l termina până în 2021. Dacă se prefigurează că nu-l putem termina până în 2021, că până la sfârșitul acestui an putem trage deja concluzii dacă se poate finaliza sau nu, la nevoie, amenajăm în spații existente un centru răspunzând angajamentelor din bidbook. Până la sfârșitul acestui an categoric vom tranșa lucrurile. Vom ști dacă e nevoie să începem amenjarea în spații existente sau nu. Pentru amenajare în spații existente este timp destul”, a explicat primarul Timișoarei. Oricum, spune Robu, construcția realizată de la zero se va face, chiar dacă nu va fi gata în 2021.
În bugetul pe 2018 este prevăzută suma de 800.000 lei pentru concursul de soluții referitor la Multiplexity. Rămâne de văzut unde va fi construit, în ce variantă și cât de repede. Totuși, proiectul este cunoscut de multă vreme, asumat și, probabil, ar fi trebuit deja inițiat. Păstrând proporțiile, cea mai înaltă construcție din lume, Burj Khalifa, a fost ridicată în 5 ani. E adevărat că are aproape 830 de metri înălțime și a costat 1,5 miliarde de euro.
SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…