Categories: Cultura

Fostul premier Sorin Grindeanu, despre scandalul Capitala Culturala: Timisorenii ar trebui sa arate ca nu-i caracterizeaza ura

Niște „coriști” care nu propun soluții. Așa îi cataloghează fostul premier Sorin Grindeanu pe semnatarii memoriului depus la Comisia Europeană împotriva Simonei Neumann și a echipei Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE). E singura reacție a unui politician local, în afară de cea a primarului Nicolae Robu, care susține că banii n-au fost niciodată o problemă pentru ATCCE.

Un recent înființat grup de reflecție și inițiativă a înaintat către Comisia Europeană un memoriu în care critică activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. „Preocupați de soarta proiectului Timișoara Capitala Culturală Europeană 2021, am adresat un memoriu primarului Timișoarei, președintelui Consiliului Județean Timiș, ministrului Culturii si Identității Naționale și comisarului european responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, având titlul «Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, în pericol»”, susține Grupul de reflecție și inițiativă Timișoara Capitală Europeană. Semnatarii memoriului cer organizarea, de urgență, a unei adunări generale extraordinare a Asociației TM2021 prin care să fie validați membri noi, înființarea unui board consultativ care, împreună cu noul consiliu director, să organizeze concurs pentru mai multe funcții sau revizuirea planului de acțiune pentru evenimentele din 2018. De asemenea, ei solicită Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș „să analizeze urgent dacă își mențin încrederea în conducerea asociației și dacă își asumă, în deplină cunoștință de cauză, riscurile ce decurg de aici”.

Citește și: Memoriu anti-Asociatia Timisoara Capitala Culturala 2021, la Comisia Europeana. Cine este Grupul de reflectie si initiativa

Nu există încă o reacție oficială din partea principalilor finanțatori în această privință. Primarul Nicolae Robu a postat totuși un mesaj pe Facebook prin care anunță că, în acest an, PMT a dat 350.000 de lei către ATCCE și că urmează să vireze în curând încă 250.000 lei. Edilul cere conducerii asociației „să-și revizuiască atitudinea, încetând campania de dezinformare a cetățenilor Timișoarei, de învinuire a finanțatorilor pentru sărăcia de evenimente culturale – cu adevărat culturale! – pe care le-a desfășurat până acum”. În plus, susține că „banii n-au fost nicio clipă, din momentul creării mecanismului de finanțare, o problemă pentru asociație”. Niciun cuvânt însă despre situația creată de memoriul înaintat către Comisia Europeană.

O reacție a venit, tot pe Facebook, de la fostul premier Sorin Grindeanu. „În urmă cu un an și jumătate, Timișoara era declarată Capitală Culturală Europeană, iar această importantă realizare, trebuie să recunoaștem – fie că ne place sau nu -, îi este atribuită pe bună dreptate Simonei Neumann, dar și echipei pe care a coordonat-o (…) la scurt timp a apărut un cor de contestatari ai Simonei Neumann, iar vocile s-au înmulțit cu fiecare zi, răsărind personaje care ori sunt de profesie contestatari, ori le place să se audă vorbind indiferent de subiect. «Specialiștii în cultură» au trecut acum la nivelul următor și și-au strigat nemulțumirea la Bruxelles (…) Simona Neumann a devenit dușmanul numărul unu, board-ul Asociației Timișoara Capitală Culturală 2021 este criticat vehement și contestat, dar «coriștii» aruncă vorbe goale, pentru că soluții și variante nu propun. Poate că managementul Simonei Neumann nu este perfect, probabil ea și echipa pe care o conduce au comis erori, dar ștergerea tuturor meritelor pe care le are și presiunile la care este supusă amintesc de anumite practici de mult apuse (…) Cei care astăzi hulesc ar trebui să sprijine și să încurajeze așa cum suntem noi obișnuiți la Timișoara. Ar fi frumos, nu? Ar fi și mai frumos ca în anul Centenarului, timișorenii să se unească în jurul acestui proiect, să arate din nou că ne caracterizează unitatea, nu dezbinarea și ura”, a notat fostul premier.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago