„Noi trebuie să apărăm valori fundamentale ale societații românești cum sunt familia, biserica, școala, satul românesc care ne-a dat matricea culturală şi personalitatea pe care o avem astăzi”, a spus Orban in fata liberalilor din Bistrița, plecând apoi în alt județ din turneul său electoral ce vizează recâștigarea poziției de președinte al PNL. După cum…
Distracţia de weekend vine în această săptămână din Serbia/FOTO
Cele mai interesante propuneri pentru petrecerea weekend-ului pentru timişoreni vin în această săptămână din Serbia. La mică distanţă de graniţă au loc, în paralel, două evenimente cu tradiţie, la Vârşeţ au loc Zilele Culesului Strugurilor, în timp ce la Kikinda au loc Zilele Dovleacului. Cunoscutele cântăreţe Ceca şi Dragana Mirkovic sunt principalele vedete pe care…
Ruga Bănățeană, la Muzeul Satului din Timișoara
Cântec, joc și voie bună (musai!) vor fi la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Acestea sunt ingredientele pentru Ruga Bănățeană, un eveniment de tradiție care va avea loc în prima zi z lunii septembrie. Duminică, 1 septembrie, începând cu ora 13.00 începe „jocul” pe ritmul horei mari, la Muzeul Satului Bănățean. Pe scena în aer…
Toacele vor răsuna din nou lângă Timișoara
Lângă Timișoara, la Giroc, va avea loc o nouă ediție a deja tradiţionalului festival „În glas de toacă”. Vor participa grupuri de tineri dornici să bată toaca, dar si să învețe de la cei mai în vârstă.
Poveste de Margina. Sau cum redevine la modă plimbarea cu căruța / FOTO
Un cer albastru, nori pufoși, parcă așezați cu mâna, puțin vânt și mult soare. E peisajul de care puteți avea parte într-o zi senină de toamnă. La doar un ceas de Timișoara, dacă aveți poftă de puțină explorare, puteți descoperi, la Margina, o lume în care timpul curge frumos, lin, ca-n vechime.
Acasă în Banat. Ghid de drag, pentru păstrarea caselor, tradițiilor și a sufletului acestei părți de țară / FOTO
Au început cu trei case, sunt la a patra și nu se opresc aici. Câțiva timișoreni cu drag de istoria și poveștile Banatului au pornit un proiect care vrea ca, în anul Centenarului, să păstreze în viață case peste care timpul a lăsat urme adânci. Puteți oricând să vă alăturați lor, din postura de voluntar.
Pregatiri de Paste la manastirea Timiseni-Sag. Maicutele au vopsit 1.000 de oua / FOTO + VIDEO
Măicuțele de la mănăstirea Timișeni-Șag, de lângă Timișoara, au înroșit în Vinerea Patimilor 1.000 de ouă de Paști. Au folosit, la fel ca în fiecare an, ceapă roșie, pentru a le colora ca pe vremuri. Ouăle vor fi puse pe masa de Paști de la mănăstire, dar cea mai mare parte va ajunge la cei nevoiași.
Badnjakul a vestit un an nou mai bun. La Timisoara se celebreaza Craciunul pe rit vechi / FOTO
Cei aproximativ 20.000 de sârbi din Banat sărbătoresc, sâmbătă, ajunul Crăciunului pe rit vechi. În curtea Catedralei Ortodoxe Sârbeşti din Piaţa Unirii a fost aprins tradiționalul badnjak, iar apoi credincioșii au asistat la slujbă. Anul care vine va fi bun și roditor, pentru că flacăra a fost puternică, spun oamenii.
Arhitecta Printului Charles, la un atelier antikitsch in Gladna Romana. Lemn da, termopan ba
Termopanul și plasticul care înlocuiesc tot mai des lemnul porților și al ferestrelor nu sunt semne de bunăstare, ci de kitsch. De asta încearcă să- i convingă pe timișeni cei de la „Poartă Artă!”. Ei au, în această perioadă, un aliat puternic: Silvia Demeter Lowe, arhitecta Prințului Charles pentru casele din Transilvania.
Hai la Rakijada: la Sanpetru Mare se alege cel mai bun rachiu de prune
La Sânpetru Mare dau în clocot cazanele de rachiu! Aici are loc sâmbătă a șaptea ediție a Festivalului Rachiului, eveniment devenit tradiție. Vor fi multe licori speciale, mâncare de să te lingi pe degete, premii și multă distracție. Seara se încheie cu Ana Bekuta, care va susține un concert extraordinar.
Mare meci mare si o provocare: Cine-s mai buni, sotii sau burlacii?
Unul dintre cele mai așteptate evenimente din Fabric este meciul anual dintre fotbaliștii căsătoriți și necăsătoriți. Din 1936, cei născuți și crescuți în aceast legendar cartier al Timișoarei încearcă să descopere cine sunt mai buni. Răspunsul pentru anul de grație 2017 îl vom afla sâmbătă, începând cu ora 18, pe gazonul bazei Electrica.
A inceput Festivalul Inimilor: folclor pe saturate, in Parcul Rozelor / FOTO
Ediția cu numărul 27 a Festivalului Inimilor, unul dintre evenimentele de tradiție ale Timișoarei, a început în forță miercuri seară. Timișorenii au luat cu asalt Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, pentru un spectacol susținut de Ansamblul Timișul. Festivalul continuă până duminică, iar joi seară este programată și parada prin Piața Victoriei.
Lae si „iarba magica”
Când au jucat un amical cu ASA Târgu Mureș, echipa de imagini și sunet a ASU Politehnica le-a furnicat orgoliul fanilor cu ideea că se repune în scenă un meci de tradiție.
A inceput Postul Pastelui: sapte saptamani de curatenie trupeasca si sufleteasca
Creştinii ortodocşi intră, luni, în Postul Paştelui. Acesta durează șapte săptămâni și este cel mai sever dintre posturile de peste an și, dincolo de restricțiile alimentare, este mai ales un prilej de curățire a sufletului. Învierea Domnului va fi celebrată, în acest an, pe 1 mai.
Regasiti gustul copilariei la Cofetaria Trandafirul! Expozitie dulce de sarbatori / FOTO
Cu toți ducem dorul delicioaselor prăjituri făcute de bunicile noastre, pe vremea când eram copii. Acum putem regăsi gustul de neuitat al doboșului, al napolitanelor de casă și al turtei dulci la expoziția cu vânzare organizată, de sărbători, la cofetăriile Trandafirul. Tot aici, pofticioșii vor putea găsi delicatese cu lavandă, ciocolată belgiană și câte și mai câte.
De 31 de ori Romanesti: duminica se canta din nou in pestera
Concertul din peștera Românești împlinește 31 de ani, iar speo-melomanii sunt așteptați din nou în număr mare la eveniment. Va fi un singur concert, așa că luați-vă rezerva de timp necesară pentru a admira atât peisajul superb, cât și pentru a ajunge la peșteră înainte de ora anunțată de începere a concertului.
Zilele Dovleacului de la Kikinda: o ludaie de peste 400 de kilograme si mult… strudel / FOTO
Plăcintă. Ștrudel. Cu mălai. Copt în cuptor, cu zahăr sau miere. Țuică. Dulceață. Pictat. Sunt doar câteva dintre „întrebuințările” dovleacului, căruia i-au fost dedicate, la Kikinda, nu mai puțin de patru zile. E dovada că, dacă vrei, se poate: orășelul de nici 40.000 de locuitori și-a găsit o marcă înregistrată și, timp de trei decenii, a crescut-o… mare și frumoasă.
Targul olarilor, la Jupanesti
Dacă aveți poftă de o ieșire din cotidian, într-un loc în care tradiția încă se îmbină în mod fericit cu modernitatea, suneți asteptați, duminică, 30 august, la târgul olarilor de la Jupânești. Organizatorii evenimentului au pregătit mai multe surprize.
Nedeea Romanilor, la Valea lui Liman
Iubitorii de folclor sunt așteptați, pe 2 august, la una dintre manifestările tradiționale care au loc în Timiș. Nedeea Românilor are loc la Valea lui Liman, organizarea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Tomeşti.
Bucurii si amaraciuni dupa un derby de Timisoara
Derbiul de Timiș disputat sâmbătă între Ripensia și ASU Politehnica (2-6) mi-a arătat și partea plină a halbei, dar și imensul gol al ștamplului. Satisfacția de a vedea Peluza Sud din nou plină de culoare, sunet și lumină contrastează cu amărăciunea că astfel de momente vor fi, din păcate, mult prea rare.
- 1
- 2