Sediul PNTCD, vandut cu 1 milion de lei vechi, ar putea fi recumparat de Primaria Timisoara. Cu 470.000 de euro

S-a vândut cu mai puțin de 30 de euro, s-ar putea recumpăra cu 470.000 de euro. Este vorba despre vechiul sediu al Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat din Piața Libertății, care va fi scos la vânzare în contul unei datorii a țărăniștilor. Primarul Nicolae Robu se gândește să-l cumpere, dar mai trebuie să se consulte cu specialiștii.

HG nr. 927/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 90/2003 privind vânzarea spațiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice, a făcut fericite, la jumătatea anilor 2000, toate formațiunile politice din Timișoara, mai puțin PSD. Ele și-au cumpărat la prețuri de nimic sedii în general ultracentrale. E drept că unele au fost mai… fericite ca altele. În septembrie 2004, fostul Partid Democrat-Liberal a plătit peste 616 milioane de lei vechi, fără TVA, pentru sediul de pe strada Mărășești 9, cu o suprafață utilă de 275,71 mp. Între timp, după fuziune, noul PNL a decis să închirieze spațiul, în care funcționează acum un restaurant. Este al doilea după schimbarea destinației și îi aparține, zice-se, fostului city manager al Timișoarei, Sorin Drăgoi. În aceeași lună septembrie 2004, PNȚCD a plătit, pentru sediul din Piața Libertății 2, cu o suprafață de 377 mp, doar 1,029 milioane de lei vechi, fără TVA. În mai 2006, și PNL și-a cumpărat sediul de pe str. Gh. Lazăr 1: a plătit pentru parterul și subsolul Băncii de Scont, cu o suprafață de 408,58 mp, exact 551.244 lei vechi, fără TVA. De vândut, le-a vândut Primăria Timișoara, iar tranzacțiile au fost aprobate de consilierii locali.

Tot consilierii locali ar trebui, în plenul din 3 aprilie, să stabilească dacă muncipalitatea ar putea recumpăra sediul din Piața Libertății al vechiului PNȚCD. Proiectul aflat pe ordinea de zi prevede „neexercitarea dreptului de preemțiune” al PMT, dar Nicolae Robu spune că este interesat de acel spațiu. „Este situat în Piața Libertății și cred că trebuie să avem grijă să avem cât mai multe spații publice. Aș vrea să-l cumpărăm, dar trebuie să discut puțin, vreau să-mi iau măsuri de precauție. Dacă primăria l-a vândut cu 100 de lei și îl cumpără acum cu 470.000 de euro, evident că la primul control o să se spună că s-a creat prejudiciu, chiar dacă așa era legea în 2004. Când îți vine un auditor, el spune că nu-l interesează decât faptul că aceeași instituție a vândut cu atât și a cumpărat cu atât”, explică edilul.

Singurul partid care nu a beneficiat, în Timiș, de facilitățile imobiliare a fost PSD. Abia în 2013, social-democrații au vrut să cumpere, cu 100.000 de euro, clădirea de pe spl. Tudor Vladimirescu, însă proiectul a căzut. O evaluare ulterioară a arătat un preț de 7 ori mai mare. PSD stă și acum cu chirie acolo, dar tot în plenul de marți ar trebui să afle dacă li se prelungește contractul. Acesta a fost, zilele trecute, tema unei dezbateri publice rămase fără concluzie.

Practic, la Primăria Timișoara a ajuns, pe 21 martie, o solicitare a unui birou de executor judecătoresc, „reprezentant al creditoarei United Media SRL, împotriva debitoarei Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat”., referitor la exprimarea dreptului de preemţiune pentru spaţiul cu altă destinaţie din imobilul cu adresa în Piaţa Libertăţii nr. 2, parter. Prețul propus este de 2,1 milioane de lei, adică 470.000 de euro. „Nu exclud și acțiuni necurate acolo. Iar ajungem la lege. N-ar fi normal ca, într-o astfel de situație, când tu ai dat un bun public unui partid, cu un scop, să funcționeze ca partid, în momentul în care nu mai funcționează ca partid, să iei bunul înapoi? Așa ar fi logic. Cum este posibil să vândă cei la care PNȚCD este dator? E normal așa ceva? Nu e normal ce se întâmplă”, ne-a mai declarat edilul. Dacă s-ar aplica legea așa cum își dorește acesta, într-o situație similară, de „retrocedare” către PMT, ar trebui să fie și fostul sediul al PDL… Oricum, expunerea de motive și toate avizele pentru proiectul în cauză nu sunt afișate pe site-ul primăriei, în „buna” tradiție a municipalității.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

12 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

14 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

15 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

16 ore ago