Categories: Unde mergem

De veghe în lanul de la Lungulețu: „Varză, cartofi și alți demoni”, proiecție la Reciproc

Ce faci când, pentru 100 de lei, primești o tonă de varză? I s-a întâmplat regizorului Șerban Georgescu, care a decis să stea un an în satul Lungulețu și să vadă cum trăiesc oamenii de acolo. Așa a apărut documentarul „Varză, cartofi şi alţi demoni”, care va putea fi văzut săptămâna viitoare și la Timișoara.

Documentarul „Varză, cartofi şi alţi demoni” spune povestea satului Lungulețu, unde 1.000 de agricultori aşteaptă an de an să îşi vândă cele peste 100.000 de tone de varză în piaţa locală. E o tragi-comedie a satului românesc, istorisită de regizorul Șerban Georgescu, care pleacă de la o experiență strict personală. În Lungulețu, 1.000 de agricultori aşteaptă an de an să îşi vândă cele peste 100.000 de tone de varză în piaţa locală. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta. Povestea lor este similară cu cea a agricultorilor din toată ţara. Intrigat de faptul că în schimbul a 100 de lei a primit o tonă de varză, Șerban Georgescu a decis să petreacă un an în acest sat şi să lucreze pământul cot la cot cu sătenii. Încearcă să înţeleagă de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi şi cu şanse de a avea un trai bun, trăiesc pe datorie, deşi au în mână uneltele unei afaceri de succes – pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate. Primarul şi câţiva săteni au şi idei, şi posibile soluţii. Dar pot ei oare să depăşească lipsa de încredere în orice decizie „colectivă” sau în orice lider?

Documentarul are un bogat traseu festivalier, fiind prezentat în premieră în 2016, la Dok Leipzig, cel mai vechi festival de film documentar din lume, apoi la One World 2017, Docudays 2017, GOPO 2017, UCIN 2017, unde a și luat premiul pentru cel mai bun documentar. Filmul a fost coprodus de Elefant Film și Kolectiv Film, în parteneriat cu TVR și este distribuit în România de Follow Art. Asociația Pelicula Culturală vă invită să-l vizionați marți, 29 mai, de la ora 20, la Reciproc, str. Mărășești, nr 14. Prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi cumpărat de la Reciproc, începând cu joi, 24 mai, în limita a 50 de locuri.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…

2 ore ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

6 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

7 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

7 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

7 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

7 ore ago