Categories: Politicieni

Orban, la Timișoara: PNL colaborează cu USR, iar Robu promovează integritatea în politică

PNL susține interdicția de accedere în funcții publice a penalilor și are un proiect de lege pe această temă inițiat în parlament. Liderul PNL Ludovic Orban speră să fie depășit momentul scandalului Nicolae Robu – USR. Primarul Timișoarei susține în continuare că nu face decât să respecte legea.

Este deja de notorietate incidentul de la finele săptămânii trecute, când senatorul USR Nicu Fălcoi a primit un avertisment de la Poliția Locală, pentru că strângea semnături în sprijinul campaniei „Fără penali în funcții publice” și făcea asta pe strada Alba Iulia. Fălcoi l-a întrebat pe primarul Nicolae Robu, ieșit la plimbare, dacă nu vrea să semneze pentru această campanie. Urmarea a fost, pe lângă avertismentul de la „locali”, o postare pe Facebook a edilului, care i-a catalogat drept „trotsky-ști” pe cei de la USR. S-a lăsat cu sute de comentarii negative la adresa lui Robu, care și-a șters postarea inițială și a republicat-o. Acum, liberalul derulează un sondaj, tot pe Facebook, în care își întreabă prietenii dacă mai vor penali în funcții publice. Robu a declarat răspicat că, spre deosebire de alți colegi de partid, nu va semna petiția, pentru că nu dorește să fie asociat cu oameni ca USR-iștii, care, în opinia lui, încalcă legea, pentru că strâng semnături în zona de promenadă a Timișoarei.

Prezent vineri la Timișoara, liderul PNL Ludovic Orban spune că liberalii nu doar că susțin eliminarea celor cu probleme penale din viața publică, dar aplică deja acest principiu. „PNL are proiect de lege inițiat la parlament prin care să nu se permită persoanelor care au condamnări, evident în perioada în care au restricții, să ocupe funcții publice. Nici funcția de președinte, nici funcția de parlamentar. (…) PNL este singurul partid care a introdus în statutul său un cod de integritate extrem de clar, care nu permite oameni care au probleme cu legea să candideze din partea PNL. Și au mai făcut alții coduri, numai că nu le-au aplicat. Vasile Blaga, senat în Timiș, nu a mai candidat. Eu m-am retras din cursa pentru primăria capitalei și nu am mai candidat la parlament”, a declarat Orban.

Întrebat cum va fi gestionat de liberali conflictul de la Timișoara cu USR, Orban a făcut o „fentă”. „N-aș vrea să… Am avut o discuție cu domnul Robu. Mi-a explicat că a existat o autorizare în care au existat nouă puncte în care s-a permis culegerea de semnături și că semnăturile se strângeau într-un punct în care nu exista o autorizare. Bunăvoința primarului referitoare la această campanie cred că a fost vizibilă, prin acordarea unui număr suficient de puncte pentru strângerea semnăturilor. Dacă au existat, probabil, niște tensiuni, sper să trecem mai departe. Am avut o discuție și cu dl. Dan Barna (președintele USR – n.r.) și i-am comunicat că domnul Robu este unul dintre cei mai serioși promotori ai integrității în funcția publică și nicidecum un om care să pună bețe în roate unei astfel de campanii”, a completat președintele PNL.

Discuția l-a iritat însă, din nou, pe primarul Nicolae Robu, care continuă să spună că sondajul de pe Facebook este o dovadă a bunei sale credințe. „Eu sunt susținător. Eu am făcut sondaj pe Facebook. Eu am spus foarte limpede că susțin dintotdeauna chestiunea asta. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă pun alături de niște oameni care tocmai încalcă legea spunând că ei promovează legalitatea. Lupta pentru legalitate. Am cu totul alte principii decât acești oameni. Ei sunt mai presus de lege. Eu nu sunt mai presus de lege”, a declarat acesta.

Și totuși… Dacă USR-iștii din Timiș sunt considerați „nedigerabili” de Robu, la nivel central lucrurile stau taman pe dos. „Avem o relație de colaborare (…) Față de toate temele importante ne-am consultat și chiar dacă uneori pozițiile noastre au diferit, în cele mai multe colaborăm și facem o opoziție cât se poate de organizată”, a explicat Ludovic Orban. Acesta susține că dușmanul PNL este PSD, secondat de „PSD-ul mai mic”, adica ALDE. La Timișoara însă, nu pare să fie chiar așa.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago