Categories: Social

Rusaliile, sau Cincizecimea, ziua de naștere a Bisericii creștine

Duminica Rusaliilor este o sărbătoare care se ține întotdeauna la 50 de zile după Paști. Ea celebrează ziua în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinților Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei.

După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei până atunci. Chiar în acea zi, ei s-au făcut înțeleși de toți iudeii veniti la Ierusalim din tot Orientul. Pelerinii nu au putut să-și explice cum de puteau predica în graiuri diferite, unul dintre ei acuzându-i chiar pe Apostoli că ar fi „plini de must”, adică beți. Din punct de vedere bisericesc, sărbătoarea este considerată ziua de naștere a Bisericii creștine. Potrivit scrierilor Noului Testament, acest eveniment a avut loc la 50 de zile de la Învierea lui Isus din Nazaret. De aceea, sărbătorii i se mai spune Cincizecime.

În mitologia românească, Rusaliile sunt cunoscute drept iele, zâne, șoimane, milostive sau doamne. Sunt respectate, dar nu îndrăgite, pentru că în popor se spune că aduc tot felul de boli. Rusaliile umblă îmbrăcate în alb, dansează, iar locurile unde au jucat rămân arse și neroditoare. Oamenii își împodobesc casele și gospodăriile cu ramuri de tei, plop sau stejar. E momentul în care se sfințesc ramuri de tei sau soc, care sunt folosite apoi ca leacuri tot restul anului. Se crede că teiul ferește gospodăriile de grindină și de duhurile rele. În această zi se prepară unsori cu care se vor unge ugerele vacilor pentru a spori laptele, iar femeile fac descântece împotriva ielelor. Se ung, de asemenea, ușile cu usturoi, pentru că, așa, casa va fi păzită de rele și ghinion tot restul anului. Pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin, iar dacă le întâlnesc, să nu le vorbească. Fiind zâne ale apelor, de ziua lor e bine să nu te scalzi, căci te paște înecul.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic

Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și…

18 minute ago

E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern

Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care…

22 de minute ago

Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj,…

O oră ago

Întreruperi programate la furnizarea apei spre sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Timiş

Vineri, 26 aprilie, între orele 10-12 vor avea loc lucrări la Stația de Tratare a…

O oră ago

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor…

2 ore ago

Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului

În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind…

2 ore ago