Se numără, dar rămân gratis . Ca să nu se certe șoferii, primăria nu va închiria locuri de parcare în cartiere

Primăria se apucă de numerotat locurile de parcare nou create în cartiere. Oricât de multe ar fi acestea în viitor însă, în Timișoara nu vor fi închiriate locuri de parcare pentru timișorenii care își doresc acest lucru. Se opune primarul Nicolae Robu, care nu vrea certuri între șoferi. În cazul firmelor e altă poveste.

SDM au urma să amenajeze, în 2018, 53 de locuri de parcare pe strada Liege, 166 pe strada Mangalia și 38 pe Intrarea Lungă, 121 de locuri de parcare noi pe strada Aștrilor și alte 20 pe Bd. Gen. I. Dragalina. În total, exact 398, mai mult decât în 2016 și 2017. Anul trecut, singura parcare realizată din fonduri proprii ale SDM a fost cea de 178 de locuri de pe strada Martir Elena Nicoară, iar în 2016 au fost create 166 locuri. Datele provin din raportul de activitate al societății de drumuri aflate în proprietatea municipalității. Acestor locuri de parcare li se adaugă cele rezultate în urma amenajărilor din cartiere, contractate de primărie. Nicolae Robu cere acum numerotarea locurilor, operațiune care a început deja, deși nu se desfășoară chiar cum își dorește edilul. „Am cerut să se numeroteze locurile de parcare amenajate în cartierele unde s-a lucrat concentrat. În cartierul Soarelui, deja o bună parte din locuri sunt numerotate. Nu cum am vrut eu, pentru că eu am vrut să se numeroteze de la 1 până la ultimul în tot cartierul. S-a luat de la 1 pe fiecare cvartal și tot așa. Eu am vrut să se și vadă câte locuri sunt. O adunare se poate face, dar nu e totuna. Dacă te duci în cartier și te uiți și vezi 3.214, spui «uite, sunt 3.000 de locuri de parcare». Dacă vezi 124, dincolo 73, nu ai dimensiunea întregului”, spune primarul.

Această numerotare nu are decât scop statistic. „Vreau să-i asigur pe cetățeni că numărătoarea aceasta nu are ca scop închirierea locurilor. Nu sunt adeptul închirierii locurilor de parcare. Am convingerea că, dacă am recurge la așa ceva, ar fi veșnice scandaluri între cetățeni. Eu vreau să avem un oraș în pace, un oraș al armoniei. Ce ar însemna ca un anume loc să fie liber pentru că chiriașul lui este plecat, să vină cineva și să nu poată parca acolo, să meargă la nu știu ce distanță, inclusiv să ajungă în situația de a parca în noroi pe undeva? Evident că acel cetățean va fi nemulțumit și va spune că este o tâmpenie ce se întâmplă. Pe de altă parte, alții, văzând un loc liber, ar veni și ar parca, ar spune că nu-i interesează că nu știu cine a plătit abonament. Parchez, că stau doar o oră. Între timp, apare cel care a plătit și începe cearta. Nu vreau astfel de situații. Am câștiga bani frumoși la primărie, dar nu trebuie să ne ducem politica după principii mercantile. Vreau să avem venituri cât mai mari, dar trebuie să privim lucrurile multicriterial”, explică primarul.

Unii cetățeni îmi cer, sunt dispuși să plătească. Eu le-am spus tuturor: nu vreau să introducem acest sistem. Nu vreau. Câtă vreme voi fi primar, prefer situația ca pentru locurile de parcare dintre blocuri să nu se plătească. Asta este opțiunea mea.
Primarul Nicolae Robu

Singurele care își pot asigura locuri de parcare, în anumite limite, sunt instituțiile. „Sunt instituții la care, inevitabil, apare nevoia de a parca. Cum să nu asigurăm locuri de parcare pentru tribunal și pentru instituțiile judecătorești din Palatul Dicasterial? Oamenii stau până noaptea la serviciu. Este și la fel în cazul celorlalte instituții cărora le-am aprobat. Unii apreciază poziția mea, alții nu sunt de acord. Suntem în democrație și nu e nicio supărare. Noi judecăm punctual în cazul solicitărilor de la instituții. Nu putem să deschidem o cutie o Pandorei dând către cetățeni. Este vorba despre mii și mii de locuri pe care le-am creat de când sunt primar. Nu doresc să introducem acest sistem”, mai spune primarul Timișoarei. Edilul admite că și lui i se întâmplă, de multe ori, când ajunge târziu acasă, să nu-și poată parca mașina regulamentar. „Când ajung acasă la ora 23, nu mai găsesc loc de parcare. Îmi las mașina pe unde apuc, uneori nu găsesc loc în fața blocului pe trotuar, o las și mai departe. Am văzut o mulțime de mașini parcate incorect între blocuri, pentru că nu mai au unde”, a conchis acesta.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

12 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

13 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

13 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

15 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

15 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

16 ore ago