Lucrarea neautorizată de pe Podul Traian rămâne pe loc. Primarul Robu, convins de Alina Cristescu și-un consilier PSD

Un timișorean așteaptă cu lunile o autorizație ca să-și vopsească o casă proprietate personală. Dacă ai numele potrivit, poți să faci ce vrei chiar pe domeniul public. Rezolvi pe urmă. Este și cazul lucrării de artă amplasate fără autorizație pe Podul Traian, care va rămâne acolo. E un caz excepțional, iar primarul Nicolae Robu a a ajuns la această concluzie după o discuție cu Alina Cristescu și-un consilier local PSD. Trebuie însă obținute toate avizele. Post-amplasare!

Povestea este următoarea: săptămâna trecută, pe Podul Traian, chiar în spatele Catedralei Mitropolitane, a apărut o compoziție cocoțată pe trei picioare, prinse în șuruburi în asfalt. Poate fi o siluetă, sau două, în funcție de privitor. Am încercat să aflăm de la Primăria Timișoara dacă nu cumva obiectul este parte a unui proiect artistic mai puțin obișnuit. „Nu există autorizație pentru amplasarea unui astfel de obiect pe Podul Traian. Comisia de Ordine Publică nu a autorizat așa ceva Poliția Locală va încerca să-i identifice pe cei care au pus acel obiect pe pod, vor fi studiate și imaginile surprinse de camerele din sistemul de management al traficului, poate «bat» în acel loc.Urmează să-l demontăm”, spunea, pe 30 mai, pentru deBanat.ro, administratorul public Robert Kristof. O zi mai târziu, Kristof spunea că au fost identificați cei care au amplasat lucrarea și că aceștia o vor lua singuri de acolo. Vineri, obiectul era tot acolo și tot acolo este și acum.

Lucrarea de pe Podul Traian face parte din proiectul „Perspective Shift”, semnat de sculptorul Bogdan Rața și desfășurat sub umbrela Fundației Calina, al cărei fondator este Alina Cristescu, soția omului de afaceri Emil Cristescu. Bogdan Rața, unul dintre cei mai apreciați tineri sculptori din România, deținător al mai multor premii, este autorul statuii „De-a telefonul”, din Piața Libertății.

Pentru că luni, 4 iunie, obiectul era tot pe Podul Traian, l-am întrebat pe administratorul public ce se întâmplă. „Cei care au amplasat-o o vor da jos singuri. Așa ne-am înțeles joi după-amiază, pe 31 mai. Despre amendă va trebui să întrebați la Poliția Locală”, ne-a spus Kristof. Ne-am conformat și ne-am adresat reprezentanților Poliției Locale, de unde răspunsul a venit după două ore: „În urma verificărilor s-a constatat că deține aprobare”.

Misterul a fost dezlegat câteva ceasuri mai târziu, de însuși primarul Nicolae Robu. „Am văzut că nu încurcă traficul, deci nu e o problemă. Am decis s-o lăsăm acolo, dacă obțin autorizațiile necesare. Trebuie să obțină aviz de la Momumente, dacă fac intervenție de o anumită anvergură, nu știu care este sistemul de prindere (în stâlpi metalici, prinși în șuruburi pe pod – n.r.), trebuie să obțină autorizație pentru asta”, spune edilul. Conform acestuia, „este o situație excepțională, Bogdan Rața este unul dintre cei mai valoroși artiști plastici ai țării, laureat cu multe premii. Prin urmare, îi dăm un credit, un cec în alb, cum ar veni, dar legea e lege și pentru el, va trebui să obțină toate avizele, inclusiv de la Monumente, dacă e vorba de așa ceva”. Decizia radical schimbată – de la amendă și demontare în regie proprie, la rămânerea pe pod până pe 30 iulie – s-a produs în urma unei întâlniri care i-a fost solicitată primarului Nicolae Robu. „Au fost la mine domnul consilier local Szatmari și doamna Cristescu”, a explicat edilul. Să explicăm și noi. Ioan Szatmari este consilier local din partea PSD și angajat, alături de soția și fiul său, la Bega Turism, societate comercială care face parte din portofoliul fraților Marius și Emil Cristescu. Alina Cristescu, de la Fundația Calina, este, așa cum spuneam mai sus, soția lui Emil Cristescu.

Să fim bine înțeleși. În condițiile în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, manifestările artistice de înaltă clasă, cum este și proiectul care poartă semnătura lui Bogdan Rața, sunt binevenite și sunt de dorit să se întâmple în număr cât mai mare. Însă cum se poate justifica amplasarea unui obiect, fie el și de artă, pe domeniul public, fără ca primăria să fie măcar înștiințată? Cum este posibil să nici măcar nu-ți treacă prin minte să soliciți o autorizație și apoi să mergi să discuți problema la cel mai înalt nivel, după ce „răsuflă” informația că ești total pe lângă lege? Și cum rămâne cu declarațiile primarului Nicolae Robu, potrivit cărora „eu trebuie să respect legea înainte de orice, chiar știind că îmi voi atrage înjurături la figurat și chiar la propriu, total pe nedrept”? Toată stima pentru Bogdan Rața și ale lui lucrări inspirate, dar de ce nu s-au putut face lucrurile legal de la bun început? Pentru că s-a crezut – și s-a și demonstrat ulterior – că se poate rezolva? Poate că timișorenii care așteaptă cu lunile o autorizație pentru a-și face o lucrare la propriul imobil ar avea de învățat ceva de aici…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

47 de minute ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

O oră ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

2 ore ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

14 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

17 ore ago