Politica

Marilen Pirtea despre tezele unice: Sufocă elevii cu patru noi evaluări naționale, le distruge plăcerea de a învăța

Modul în care se creionează în acest moment noile condiții de admitere la liceu demonstrează o lipsă de coerență și de aliniere la tendințele internaționale în domeniu, susține deputatul PNL Marilen Pirtea. Coordonator al Comisiei de Educație a PNL. Pirtea face referire în primul rând la introducerea tezelor unice pentru gimnaziu.

„Una dintre variantele luate în discuție între Ministerul Educației și partenerii săi prevede atât păstrarea Evaluării Naționale, cât și introducerea de teze unice pentru elevii de gimnaziu, care să înlocuiască media generală de absolvire a claselor V-VIII. Tehnic, e doar risipă de resurse, ambele sunt tipuri de evaluare cu aproximativ același caracter. Ori una, ori alta!”, afirmă deputatul liberal. Introducerea tezelor unice presupune resurse umane, logistice și financiare considerabile, a mai adăugat el. „În plus față de evaluările naționale standard, de la finalul clasei a VIII-a, vom avea încă patru evaluări naționale (2 ani x 2 semestre, la clasele a VII-a și a VIII-a), în forma propusă. Se impune și asigurarea supravegherii de la examenele naționale, pentru a avea cu adevărat efectul scontat. Operaționalizarea acestor noi testări naționale va încărca și mai mult activitatea cadrelor didactice”.
Mai mult decât atât, punerea accentului pe teste standardizate înseamnă reducerea foarte mare a flexibilității în predarea la clasă, ceea ce omoară plăcerea copiilor de a învăța, este de părere Marilen Pirtea. El subliniază faptul că măsurile propuse îndepărtează sistemul educațional românesc de practicile internaționale dovedite ca fiind eficiente, precum modelul finlandez. „Nimeni nu explică motivul și scopul pentru care s-ar lua o astfel de decizie. Grav este că propunerea de modificare nu este argumentată, nu are un scop precizat, fiind o schimbare de dragul schimbării. Care este scopul? De ce o facem? Ce practici, argumente și dovezi empirice dovedesc eficiența acestor măsuri? Nu am văzut să se argumenteze cu ce sunt mai relevante notele de la astfel de teze unice, față de media claselor V – VIII”, a mai spus Pirtea.

Share
Published by
Iulia Avram
Tags: pirtea

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

8 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

14 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

15 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago