La Muzeul Național al Banatului va avea loc vernisajul expoziției “Interferențe spirituale – De la zeii păgâni la creștinism”, un proiect la realizarea căruia au participat cu exponate muzee și institute de cercetare din țară. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 29 iunie 2018, de la ora 19.00.
Expoziția, care va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia până la începutul lunii septembrie, se desfășoară cu sprijinul Consiliul Județean Timiș și face parte din seria de evenimente culturale consacrate celebrării Centenarului Marii Uniri. Opaițe păgâne și creștine, statui de zei antici, obiecte de cult creștine și diverse piese ceramice și de metal cu simbolistică religioasă se numără printre exponatele acestei expoziții. „Dificultatea unei astfel de tematici nu constă neapărat din selectarea și gruparea exponatelor după criterii care le sunt comune într-un fel sau altul, ci mai degrabă din mesajul pe care caută să-l transmită o astfel expunere. O tematică religioasă, spirituală a unei astfel de expoziții are „obligația” nu doar de a explica complexele fenomene ale divinației, ci și de a induce senzorial ceva din atmosfera mistică a acelor vremuri de mult apuse. Fiind vorba de felul în care a evoluat și s-a impus creștinismul în teritoriile de la Dunărea de Jos între atâtea credințe romane este necesară atragerea atenției asupra elementelor comune pe care le are acesta cu alte divinități antice de la care s-a inspirat în definirea sa dogmatică. Exponatele grupate pe câteva săli punctează cronologic această sinteză a creștinismului, a divinităților și fenomenelor religioase care au contribuit la dezvoltarea valorilor creștine de mai târziu și mai ales a simbolurilor prin care creștinii se recunoșteau între ei”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Vizitatorii vor putea admira și de acasă obiectele cele mai importante expuse, prin crearea unor modele 3D după piesele de patrimoniu ale Muzeului Național al Banatului, prin înregistrarea imaginilor online vizibile gratuit cu ajutorul unui cititor de cod QR. Expoziția este un proiect expozițional al Muzeului Național al Banatului, la realizarea căruia au participat cu exponate muzee și institute de cercetare partenere: Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Regiunii Porțile de Fier Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Județean Buzău, și Centrul de Studii de Istorie și Arheologie „Constantin Daicoviciu” de pe lângă Universitatea de Vest din Timișoara.
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…