Categories: Cultura

Vine vremea de Gărâna Jazz Festival. Seara – muzică, ziua – drumeții și biciclit în natură

A rămas doar puțin mai mult de o lună până când Poiana Lupului va vibra, din nou, în sound de jazz. Ediția cu numărul 22 a Gărâna Jazz Festival stă să înceapă și, dacă vreți să stați în Munții Banatului patru zile, aveți ce face. Sunt trasee de drumeție sau pentru bicicliști, e vreme de plajă sau, pur și simplu, de stat în natură.

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna are loc, în acest an, între 12 și 15 iulie. Roberto Fonseca, Stanley Clarke, Youn Sun Nah, Avishai Cohen, Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström, Sly & Robbie și Nils Petter Molvær sunt doar câteva dintre numele mari care „umplu” afișul festivalului. Însă Gărâna Jazz Festival e mai mult decât muzică. E o stare și-un sentiment, pe care numai cine a fost aici le poate înțelege. Ele atrag, an de an, noi și noi curioși, care, încet-încet, se integrează în marea „familie” gărâneză.

Concertele sunt seara, dar, peste zi, e vreme de drumeție și de bucurat de natură. Sunt de descoperit trasee și locuri deosebite din Munții Semenic și nu vă trebuie decât chef de colindat și voie bună. Printre cele mai frumoase locuri din regiune este Lacul 3 Ape, cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic. Sunt 45 de hectare, un loc perfect pentru amatorii de dat cu barca, hidrobicicleta sau caiacul. Celelalte două lacuri din zonă sunt Văliug, amplasat la o altitudine de 600 de metri, la baza munților, și Brezova, primul lac de acumulare din sud-estul Europei, construit între 1907 și 1909. Cele 15 lacuri din Munţii Banatului sunt legate prin 212 km de trasee de mountain biking cu grade diferite de dificultate. Cu bicicleta pot fi vizitate înălțimile Certejului, Valea Bârzavei, lacurile Gozna, Secu sau Breazova. Detalii despre traseele de bicicletă găsiți aici și aici.

Dacă vă gândiți să vă prelungiți un pic șederea în zonă, puteți merge, de exemplu, cu trenul pe calea ferată Anina-Oravița. Inaugurată în 1862, este prima cale ferată montană din sud-estul Europei și a doua cale ferată montană din Europa, și este spectaculoasă. Peștera Comarnic, Muntele Mic sau Poiana Mărului sunt alte obiective de neratat pentru cei cu concediu prelungit. La o distanță ceva mai mare se află Cheile Nerei și Valea Cernei, unde găsiți trasee de cățărat și trekking, dar și băi termale.

Biletele și abonamentele pot fi cumpărate în avans pe www.garana-jazz.ro/bilete sau în rețelele Eventim, Eventbook și bilete.ro. Concertele Gărâna Jazz Festival vor avea loc pe scena din Poiana Lupului, seara, după ora 19, în curtea Hanului La Răscruce, în timpul zilei, după ora 14, și în Biserica Catolică din Văliug, de la ora 11. Programul pe zile și scene este disponibil pe www.garana-jazz.ro/program. Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

12 minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

52 de minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

53 de minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

O oră ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

O oră ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago