Cultura

Ceau, Cinema! nu se suprapune peste Caravana Metropolis

Primăria Timișoara nu-și dă singură cu stângul în dreptul și nu va permite organizarea Caravanei Metropolis în aceeași perioadă cu Festivalul Ceau, Cinema. Cele două evenimente nu se vor suprapune, spre nemulțumirea celor de la Metropolis, care spun că sunt în pericol să piardă finanțarea de la sponsori.

Festivalul Ceau, Cinema! are loc în perioada 19-22 iulie și este unul dintre evenimentele culturale cele mai așteptate ale anului la Timișoara. Organizatorii lui s-au arătat nemulțumiți de felul în care primăria a înțeles să susțină demersul lor. „Pentru a nu știu câta oară în patru ani, ne vedem nevoiți să strigăm. Nu ajunge că, de când am pornit acest festival, ne-am ciocnit de lipsa finanțărilor nerambursabile de la Primăria Timișoara sau cu întârzierea lor proverbială (…) Nu ajunge că anul trecut Primăria Timișoara a considerat că festivalurile de film locale, care se chinuie de ani buni să existe, nu merită finanțare directă (…) Nu ajunge că Primăria Timișoara susține o grămadă de evenimente cu intrare liberă, care au creat multor timișoreni senzația că arta e gratis și că plata unui bilet e un moft (…) Acum, suntem sabotați în mod direct de Primăria orașului. Caravana Metropolis aduce filme și la Timișoara, cu avizul Primăriei, în Parcul Rozelor, cu intrare liberă. Ieri am aflat că s-a reprogramat Caravana chiar în săptămâna cu festivalul nostru. Până zilele trecute, organizatorii Caravanei au comunicat peste tot că vin în săptămâna de după Ceau, Cinema! (…) Inițial am crezut că pur și simplu oamenii n-au știut, au uitat (…) Apoi am înțeles adevărul. Nu le pasă, nici unora, nici altora. De la Caravană n-avem totuși nicio așteptare (…) De la primăria orașului nostru însă așteptăm măcar să protejeze evenimentele crescute cu greu aici, să evite asemenea încălecări care, evident, sunt în defavoarea inițiativelor independente, locale”, au postat, pe Facebook, organizatorii de la Ceau, Cinema.

Și totuși… Caravana Metropolis nu va avea loc în același interval de timp, deși inițiatorii săi ar fi vrut acest lucru. Primăria Timișoara le-a refuzat solicitarea, deși, susțin ei, inițial ar fi fost de acord. „Am luat act cu surprindere de răspunsul prompt al Primăriei Timișoara, cu privire la refuzul desfășurării evenimentului în perioada 17-22 iulie, mai ales că inițial a existat un acord verbal pentru această dată: «Având în vedere solicitarea dvs de a schimba perioada de desfășurare a evenimentului, pentru data de 16-22 iulie vă comunicăm următoarele: în aceeași perioada se desfășoară un alt eveniment similar, finanțat tot de Primăria Timisoara pe programul de fonduri nerambursabile. Din punct de vedere al oportunității desfășurării ambelor evenimente în această perioadă, solicitarea dvs de modificare a datei nu poate fi aprobată» (…) Din păcate însă, o nouă schimbare a datei desfășurării Caravanei nu ar face decât să bulverseze și mai mult publicul, dar ar interveni și riscul pierderii sponsorizării primite. Ar fi a treia oară când ar trebui să modificăm data evenimentului nostru. În cazul în care Primăria finanțează acest eveniment, așa cum reiese din adresa oficială, așteptăm semnarea contractului, pentru a putea stabili pentru a patra oară perioada de desfășurare a Caravanei la Timișoara”, au transmis, la rândul lui, cei de la Metropolis.

Adevărul e că am rezistat până acum mai ales datorită entuziasmului publicului. Și datorită sprijinului unor parteneri fideli. Poate că e timpul să facem și noi un sondaj. Poate că trebuia să punem această întrebare mai demult. Poate că și Primăria Timișoara ar trebui întrebată direct: domnilor edili, aveți de gând să respectați angajamentele asumate prin titlul de Capitală Culturală Europeană și să adoptați o strategie coerentă care sprijină, și nu sabotează asociațiile culturale și evenimentele pe care încearcă să le organizeze în oraș?
Organizatorii Ceau, Cinema!

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

O oră ago

Medalii obţinute de atleţii de la Poli în competiţii internaţionale

Doi dintre atleții Politehnicii Timișoara s-au remarcat în cadrul unor concursuri de anvergură care au…

3 ore ago

La Pasajul Solventul se împinge tunelul. Se lucrează la platforma de lansare a chesonului, la zidul de împingere și la pereții mulați/FOTO

Deși întârziat semnificativ, la proiectul Pasajului Solventul se lucrează, ne asigură Primăria Timișoara. Se avansează…

3 ore ago

Viitor frumos la fileu. Calificare la turneul final pentru CSS Bega U13

Echipa de mini-volei a CSS Bega Timișoara a obținut o calificare spectaculoasă în finala Campionatului…

4 ore ago