Primăria Timişoara

Lui Robu îi place noul cod administrativ. De ce sunt pe merit indemnizațiile speciale pentru aleși

Noul Cod Administrativ, votat luni seară în parlament, este total pe placul primarului Nicolae Robu. Edilul nu va mai avea de furcă nici cu „grupul împotriva Timișoarei” și, în plus, este și de acord cu indemnizațiile pentru foștii edili, așa-numite pensii speciale.

Deputații au adoptat, luni, proiectul de lege care prevede, printre altele, și pensii speciale pentru aleșii locali. Primarii și consilierii locali ar urma să aibă dreptul a face afaceri pe persoană fizică autorizată, după modelul parlamentarilor. Senatul a adoptat deja acest cod în 11 iunie, în calitate de primă Cameră sesizată, astfel că deputații au avut votul decisiv. Actul a fost adoptat cu 175 de voturi pentru, 33 împotrivă și 15 abțineri. Conform noului cod administrativ, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor primi o pensie specială, după modelul parlamentarilor. Nu vor primi indemnizația de vârstă cei aleși înainte de 1992 și nici cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Pensia specială va fi în cuantum de 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată. De asemenea, dacă până acum era necesară o majoritate absolută, de două treimi, în cazul proiectelor de patrimoniu, de acum va fi suficientă majoritatea simplă, de jumătate plus unu. Aleșii locali vor avea și dreptul să aibă afaceri pe persoană fizică autorizată, fără a mai fi incompatibili.

Primarul Timișoarei este de acord cu noul cod administrativ. De altfel, el l-a interpelat pe Facebook pe președintele PNL, Ludovic Orban, cerându-i să le permită parlamentarilor liberali să voteze această lege, deși era contestată prevederea legată de pensiile speciale. „Codul Administrativ este din 2010, a fost inițiat de specialiști și acum a ajuns la rând. Nu a făcut PSD nimic. Nu era cazul ca PNL să se opună. PNL s-a comportat aproape exclusiv reactiv prin negarea a tot ce a venit de la PSD și nu s-a manifestat cu propria sa identitate și, Slavă Domnului, are o identitate foarte clară”, a declarat Nicolae Robu.

Edilului nu i se pare deplasată nici ideea de pensii speciale și spune că, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa. „Așa-numitele pensii speciale… eu nu am pledat pentru asta, dar salariul meu, acum, e unul rezonabil. Așa cum am spus în urmă cu câțiva ani, era o bătaie de joc ca primarul unui oraș ca Timișoara, cu atâtea responsabilități, primarul Clujului, Iașiului, Bucureștiului șamd să fie răsplătiți cu atât de puțin în condițiile atâtor restricții (…) Dacă s-ar fi crescut salariile, atât cât e normal să fie, și contribuțiile la fondul de pensii ar fi fost mai mari și nu s-ar fi ajuns ca oameni care servesc comunitatea ani de zile, supuși la o mulțime de restricții pe care un alt salariat nu le are, să obțină o pensie de mizerie. Despre asta este vorba, nu despre pensii de îmbuibeală. Nu am spus că nu sunt de acord, am spus că nu sunt un militant pentru ele. Nu este o denumire corectă, eu nu sunt ipocrit, este o denumire populistă, de propagandă”, a mai explicat acesta.

Pe de altă parte, modificarea legată de majoritatea simplă i se pare excelentă primarului Timișoarei. Vă reamintim, acesta a reclamat de mai multe ori atitudinea așa-numitului grup împotriva Timișoarei, format din consilierii municipali ai PSD, care n-a votat anumite proiecte. Ultima dată, chiar în plenul din 6 iulie, când proiectul care prevedea atribuirea către STPT a serviciului de întreținere a iluminatului public n-a trecut. „Păi nu este bine că-i așa? (…) Eu discut pe fond, cred că este bine ca atunci când e vorba de înstrăinarea patrimoniului sau de achiziționarea a noi elemente în patrimoniu să fie două treimi, dar nu pentru orice proiect care vizează patrimoniul să ai nevoie de două treimi”, a conchis Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

17 minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago