Sănătate

RMN și Computer Tomograf de peste 800.000 de euro, la Spitalul Județean / FOTO

La Spitalul Județean Timișoara au fost puse în funcțiune noile aparate primite de la Ministerul Sănătății, achiziționate cu bani de la Banca Mondială. De 16 ani nu au mai fost cumpărate aici aparate de RMN și Computer Tomograf.

Este vorba despre un Computer Tompograf (CT) și un aparat de rezonanță magnetică (RMN) care au fost puse în funcțiune acum câteva săptămâni. Procedurile de achiziție au început pe vremea când actualul senator PSD Florian Bodog era ministru al Sănătății. „A fost achiziționată aparatură performantă pentru spitale județene la un preț corect. Am încercat să nu facem rabat de la calitate, să nu sărim calul în ceea ce privește echipamentele care se achiziționează. Mai sunt proiecte pregătite pentru pacienții Spitalului Județean Timișoara”, a spus Bodog. Pe lângă aparatul RMN și Computer Tomograf a fost achiziționat, tot cu bani de la Banca Mondială, un PAX – un sistem de transmisie a datelor între aparatele de imagistică. Computerul Tomograf a costat 143.000 euro, RMN-ul, 714.000 de euro, iar PAX-ul în jur de 30.000 de euro.

La Spitalul Județean Timișoara nu s-au mai cumpărat astfel de aparate de 16 ani. „În urmă cu 16 ani a fost prima și ultima mare achiziție de aparatură radiologică de înaltă performanță. Atunci s-au achiziționat zece unități de rezonanță magnetică, de 1 Tesla, câmp mai mic. În țări precum Franța, acest schimb tehnologic se face o dată la cinci ani. Am reușit să rezolvăm cazuistica din punct de vedere imagistic. Ne-ar mai trebui o unitate de rezonanță magnetică, ca să putem crește adresabilitatea pentru toate secțiile”, a declarat dr. Florin Bîrsășteanu, șeful compartimentul de Radiologie de la SCJUT. La Spitalul Județean Timișoara există acum trei CT-uri și un RMN – cel nou. Un CT din cele trei are unele mici probleme, s-a ars tubul, dar va fi funcțional în câteva zile. La Spitalul Județean Timișoara a fost prezent joi și președintele CJ Timiș Călin Dobra, care a menționat că administrația județeană va continua să investească în Sănătate, iar Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara a spus că CT-ul de la Timișoara este unul dintre primele achiziționate din lotul de 24 cumpărate de Ministerul Sănătății cu bani de la Banca Mondială.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

11 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

12 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago