Social

Let’s Do It Romania! Se caută un milion de voluntari. Cum poți să te implici și tu

Let’s Do It Romania! lansează inițiativa de curățenie World Cleanup Day. Pe 15 septembrie, sunteți chemați să vă mobilizați la cea mai ambițioasă acțiune civică de până acum. Ținta: un milion de români care să se implice.

World Cleanup Day își propune să mobilizeze 5% din populația globului, pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate. Let’s Do It, Romania! vrea să adune un milion de voluntari. Te poți înscrie și tu aici, iar ulterior vei putea alege zonele pe care le cureți, prin intermediul aplicației World Cleanup. „Let’s Do It Romania! este cunoscută în România ca fiind cea mai mare mișcare socială, cu peste 1,4 milioame de voluntari mobilizați și 18.000 de tone de deșeuri curățate. Acest nou obiectiv îndrăzneț de a strânge un milion de români pentru 15 septembrie înseamnă, pe de o parte, o șansă de a curăța România, iar pe de altă parte, un pas important în coagularea unei comunități de români activi și conectați” spune Ionuț Iordăchescu, Project Manager.

La nivelul societății civile, 56 de organizații neguvernamentale și grupuri civice din România, reunind zeci de mii de copii, tineri și adulți și sute de mii de beneficiari, și-au asumat împreună susținerea Zilei de Curățenie Națională, printr-un memorandum semnat în luna iulie. Voluntarii mobilizați pe 15 septembrie vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil World Cleanup. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay. Cei care contribuie la Harta Deșeurilor pot câștiga premii în valoare de 17.250 de lei, precum laptop-uri, smartphone-uri și o excursie pentru 2 persoane în România. Cartarea se va încheia pe 2 septembrie, până acum fiind încărcate pe hartă 1.600 de mormane de deșeuri.

  • Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani.
  • Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. „Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței.
  • În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori.
  • Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%.
Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

13 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

14 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

16 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

17 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

18 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

18 ore ago