Timp liber

100 de ani, în trei zile. Lumina Libertății aprinde Piața Libertății

De vineri până duminică, în Piața Libertății are loc Lumina Libertății, o poveste a primului secol de existență al României moderne. E un spectacol de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină, creat de comunitatea locală și artiști din Timișoara și din străinătate.

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană vă invită, în zilele de 21, 22 și 23 septembrie, de la ora 20,30, în Piața Libertății, spectacolul Lumina Libertății. Cu ajutorul comunității creative locale și al artiștilor din Timișoara, dar și din străinătate, veți (re)trăi simbolic 100 de ani de România, în trei zile. „Conceput ca un spectacol de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină, dezvoltat pe structura arhitecturală a Pieței Libertății din Timișoara, Lumina Libertății spune povestea personajului principal, timișoreanul Luca, ce urmează să trăiască principalele momente care au definit Timișoara în cei 100 de ani de România”, transmit cei de la ATCCE. Lumina Libertății este un eveniment care povestește trecutul, celebrând viitorul.

Prima seară: Războiul Mondial ia sfârșit. Viitorul începe.
Suntem în 1918, în ziua în care se naște Luca, personajul principal. Primul Război Mondial tocmai a luat sfârșit, în Europa se instalează pacea. Îl vedem pe tânărul băiat la școala de muzică, este un geniu muzical. Studiază, repetă la vioară și își descoperă pasiunea pentru armonie și disonanță…

A doua seară: Izbucnește un nou Război Mondial. Viitorul se termină.
Izbucnește Al Doilea Război Mondial. Aproape imediat, Luca pleacă în război. Clădirile din Piața Libertății sunt distruse una câte una. Distrugere și întuneric. Se instaurează o nouă ordine mondială. În piață intră rușii. Aceștia declară pacea și prosperitatea. Întreaga piață capătă încet o culoare roșie care se proiectează pe toate clădirile. O Lume Nouă.

A treia seară: Revoluție. Confuzie. (Re)construcție. Viitorul ne aparține.
Locuitorii Timișoarei se revoltă. Arborează drapelul unității românești. Aceștia schimbă culoarea pieții. Apare un sentiment de gol interior și o anumită confuzie. Se încearcă preluarea conducerii. Locuitorii Timișoarei îi resping. Locuitorii încep (re)construcția. Se înhamă la un lung șir de activități pentru a construi un viitor. Clădirile revin la viață, încet, dar sigur. Cultura inspiră, oamenii dansează și lucrează.

Proiectul „Lumina Libertății” este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, pe programul privind organizarea și desfășurarea manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și al Primului Război Mondial, și de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

10 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

11 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

14 ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

16 ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

16 ore ago

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…

16 ore ago