De vineri până duminică, în Piața Libertății are loc Lumina Libertății, o poveste a primului secol de existență al României moderne. E un spectacol de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină, creat de comunitatea locală și artiști din Timișoara și din străinătate.
Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană vă invită, în zilele de 21, 22 și 23 septembrie, de la ora 20,30, în Piața Libertății, spectacolul Lumina Libertății. Cu ajutorul comunității creative locale și al artiștilor din Timișoara, dar și din străinătate, veți (re)trăi simbolic 100 de ani de România, în trei zile. „Conceput ca un spectacol de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină, dezvoltat pe structura arhitecturală a Pieței Libertății din Timișoara, Lumina Libertății spune povestea personajului principal, timișoreanul Luca, ce urmează să trăiască principalele momente care au definit Timișoara în cei 100 de ani de România”, transmit cei de la ATCCE. Lumina Libertății este un eveniment care povestește trecutul, celebrând viitorul.
Prima seară: Războiul Mondial ia sfârșit. Viitorul începe.
Suntem în 1918, în ziua în care se naște Luca, personajul principal. Primul Război Mondial tocmai a luat sfârșit, în Europa se instalează pacea. Îl vedem pe tânărul băiat la școala de muzică, este un geniu muzical. Studiază, repetă la vioară și își descoperă pasiunea pentru armonie și disonanță…
A doua seară: Izbucnește un nou Război Mondial. Viitorul se termină.
Izbucnește Al Doilea Război Mondial. Aproape imediat, Luca pleacă în război. Clădirile din Piața Libertății sunt distruse una câte una. Distrugere și întuneric. Se instaurează o nouă ordine mondială. În piață intră rușii. Aceștia declară pacea și prosperitatea. Întreaga piață capătă încet o culoare roșie care se proiectează pe toate clădirile. O Lume Nouă.
A treia seară: Revoluție. Confuzie. (Re)construcție. Viitorul ne aparține.
Locuitorii Timișoarei se revoltă. Arborează drapelul unității românești. Aceștia schimbă culoarea pieții. Apare un sentiment de gol interior și o anumită confuzie. Se încearcă preluarea conducerii. Locuitorii Timișoarei îi resping. Locuitorii încep (re)construcția. Se înhamă la un lung șir de activități pentru a construi un viitor. Clădirile revin la viață, încet, dar sigur. Cultura inspiră, oamenii dansează și lucrează.
Proiectul „Lumina Libertății” este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, pe programul privind organizarea și desfășurarea manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și al Primului Război Mondial, și de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara.
La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…