Economic

Centura de Sud, în niciun caz mai devreme de 2022! Ce așteaptă CNAIR de la UE

Nu mai devreme de 2020! Abia atunci ar putea începe construcția efectivă a mult așteptatei Centuri de Sud a Timișoarei. O recunoaște CNAIR, în documentul prin care anunță că a depus proiectul pentru finanțare din bani de la UE. Oricum, licitația este încă blocată în instanță.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus, la finele lunii august, aplicația de finanțare pentru proiectul „Varianta de ocolire Timisoara Sud”, în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient. „Obiectivul general al proiectului este devierea traficului de traversare a zonei urbane Timisoara (în particular a vehiculelor grele de transport marfă) și extinderea infrastructurii de transport rutier din rețeaua TEN-T centrală. Proiectul are ca scop reducerea timpului de călătorie cu aproximativ 22% în primul an de operare – 2022; reducerea numărului de accidente ca urmare a evitării traversării zonei urbane și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea condițiilor de mediu (…) Rezultatele așteptate: construirea următoarelor lucrări majore: 25,69 km de variantă de ocolire la profil de drum național, 12 poduri/pasaje, 4 intersecții la nivel, 2 noduri rutiere și 2 parcări utilate”, anunță oficial CNAIR. Prin fondurile alocate POIM, lucrările de la Centura de Sud a Timișoarei vor fi finanțate cu aproximativ 250 de milioane de lei, bani de la UE.

Altfel spus, mult așteptata șosea de centură a Timișoarei nu are cum să fie gata mai devreme de patru ani! Nu că locuitorii din această parte de țară ar fi avut prea mari speranțe, în condițiile în care licitația care a desemnat câștigătorul licitației de execuție este încă în instanță. Tribunalul București a respins, în luna mai, contestația depusă de Trameco SA. Era al cincilea termen, iar sentința nu era definitivă. Procesul a ajuns acum la Curtea de Apel București, unde nu a primit încă termen. Contractul de execuție nu va putea fi semnat decât după ce va exista o sentință definitivă favorabilă CNAIR. Compania italiană Tirrena Scavi S.p.A a fost anunțată în februarie drept câștigător al licitației pentru Centura de Sud a Timișoarei. Durata contractului este de 150 luni, din care 6 luni proiectare, 24 luni execuţie şi 120 luni perioada de notificare a defecţiunilor, garanţie conform duratei ofertate în cadrul factorului de evaluare.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

6 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

7 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

8 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

12 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

13 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

13 ore ago