Primăria Timişoara

A început demolarea pe Calea Martirilor. Baricada va fi pusă la pământ până sâmbătă / FOTO

Construcția metalică de pe Calea Martirilor va deveni amintire până la finele săptămânii. Joi dimineață, angajații Colterm au început demolarea ei bucată cu bucată. Traficul este restricționat și, deși operațiunea este anunțată de luni bune, acum au apărut și primele voci care o contestă.

Circulația în intersecția Calea Martirilor – str. Mareșal Constantin Prezan a fost închisă joi dimneață, când și-au făcut apariția mai mulți muncitori, dar și două macarale. S-a trecut la demontarea elementelor metalice, bucată cu bucată. Operațiunea este estimată să dureze cel târziu până sâmbătă, 8 septembrie, după cum au anunțat cei de la Colterm, care se ocupă de ea. În aceste condiții, până atunci, vor fi închise Calea Martirilor, de la intersecția cu strada Dumitru Jugănaru până la intersecția cu str. Constantin Prezan, respectiv str. Constantin Prezan, pe sensul de mers dinspre str. Drubeta spre Calea Buziașului. Circulația va fi deviată pe celălalt sens, în ambele direcții. De asemenea, până la finalizarea lucrărilor, va fi deviat și traseul liniei de autobuze Expres 3.

După demolarea acestei structuri se va trece și la finalizarea șantierului început de doi ani pe Calea Martirilor. Conform proiectului, pe tronsonul de la Mareșal Constantin Prezan până la ieșirea din oraș trebuie amenajate patru benzi de circulație, precum și piste pentru biciclete și trotuare noi. Sunt reamenajate, de asemenea, intersecțiile Calea Martirilor – str. Mureș și Calea Martirilor – str. Gavril Musicescu. SuperConstruct şi Electroechipament Industrial sunt firmele care fac lucrarea, pentru care vor primi 2,2 milioane de euro, banii provenind din bugetul local. Termenul oficial de finalizare a șantierului de pe Calea Martirilor era mai 2018. Acum, primarul Nicolae Robu spune că lucrarea va fi terminată, în mod sigur, până la sfârșitul lunii septembrie.

Revenind la demolarea din zona baricadei, deși operațiunea a fost anunțată încă din primăvară, abia acum au apărut primele voci care o contestă. Ele vin pe parte politică, din partea unui reprezentant al Pro România, partidul recent înființat de Victor Ponta. Alex Dascălu susține că „municipalitatea nu a înțeles că acest loc trebuie protejat la adevărata valoare istorică și emoțională, fiind poate unul dintrecele mai importante locuri ale Revoluției din 1989. Dacă în alte țări, autoritățile știu să-și valorifice locurile istorice, promovându-le cu succes, la noi autoritățile calcă în picioare unul dintre cele mai importante locuri din oraș, în care timișorenii au fost ciuruiți pentru libertate”. În zona în care se află această structură, în decembrie 1989, a fost ridicată, de timișorenii care locuiau acolo, baricada care a blocat traseul tancurilor de la unitatea militară din Giroc. Până acum, nimeni, nici măcar vreo asociație a revoluționarilor, nu s-a arătat revoltat de intențiile de demolare ale PMT.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi…

5 ore ago

Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și…

6 ore ago

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se…

8 ore ago

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A -…

8 ore ago

Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de…

9 ore ago

Surori rătăcite în Timişoara, ajutate de poliţiştii locali să-şi regăsească mama

Peripeţii cu final fericit, dar şi cu câteva semne de întrebare în ceea ce priveşte…

10 ore ago