Invatamant

Grevă japoneză la Lenau. Ordonanța 9 dă peste cap noul an școlar

O ordonanță intrată în vigoare acum câteva zile pune din nou pe jar învățământul românesc. Învățătorii de la clasele în limbile minorităților nu mai pot ține și orele de română, care pot fi predate doar de profesori. La Lenau se anunță deja grevă japoneză.

Ordonanța nr. 9/2018, intrată în vigoare în 31 august, interzice învățătorilor de la clasele cu predare în limbile minorităților naționale să mai țină orele de limba română. Acestea vor fi predate doar „de profesori cu studii superioare de specialitate”, conform OUG. „Este o mare nedreptate făcută învățătorilor, cărora li se restrânge dreptul la muncă, dar și copiilor din clasele I-IV cu predare în limbile minorităților, asupra cărora se vor răsfrânge efectele negative ale noii prevederi. Intrată în vigoare cu 10 zile înainte de începerea anului școlar, prevederea va genera dificultăți majore în asigurarea de personal potrivit predării la clasele primare. Este o măsură abuzivă, care nu va conduce la o creștere a calității actului educațional, ci va crea turbulențe în procesul de predare-învățare, cu un disconfort important în rândul elevilor”, spune deputatul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților și coordonator al Comisiei pentru Educație a PNL. E interesant însă că, deși OUG este în vigoare din 31 august, liberalul specialist în educația semnalează public abia acum aberațiile.

Efectele acestei OUG se vor simți chiar din prima zi la una dintre cele mai bune unități de învățământ din Timișoara. „Şcoala primară Nikolaus Lenau (cu predare în limba germană maternă) este în greva japoneză. Protestăm împotriva ordonanţei care ne interzice să mai predam disciplina Limba română la clasele pregătitoare şi I – IV, pe motivul că n-am fi calificaţi (fals) şi pentru că nu avem rezultate satisfăcătoare la această disciplină la examene sau teste naţionale (de asemenea, fals). Efectele acestei ordonanţe intră în contradicţie cu predarea integrată şi pun în pericol confortul şcolarilor mici printr-o expunere nejustificată la persoane de referinţă fără calificare şi experienţă în predarea citit – scrisului prin metode specifice perioadei preşcolare (clasa pregătitoare) şi şcolare mici (7 – 11 ani)”, anunță dascălii de aici. Ei vor fi luni, 10 septembrie, în grevă japoneză, iar marți, 11 septembrie, urmează boicotarea ordonanţei, alături de părinţii copiilor. În total, la Lenau sunt afectați de acest act normativ 31 de institutori şi profesori pentru învăţământul primar. La nivel național, Uniunea Pedagogilor Maghiari din România a solicitat public revocarea ordonanței.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

3 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

6 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

6 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

8 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

8 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

9 ore ago