O ordonanță intrată în vigoare acum câteva zile pune din nou pe jar învățământul românesc. Învățătorii de la clasele în limbile minorităților nu mai pot ține și orele de română, care pot fi predate doar de profesori. La Lenau se anunță deja grevă japoneză.
Ordonanța nr. 9/2018, intrată în vigoare în 31 august, interzice învățătorilor de la clasele cu predare în limbile minorităților naționale să mai țină orele de limba română. Acestea vor fi predate doar „de profesori cu studii superioare de specialitate”, conform OUG. „Este o mare nedreptate făcută învățătorilor, cărora li se restrânge dreptul la muncă, dar și copiilor din clasele I-IV cu predare în limbile minorităților, asupra cărora se vor răsfrânge efectele negative ale noii prevederi. Intrată în vigoare cu 10 zile înainte de începerea anului școlar, prevederea va genera dificultăți majore în asigurarea de personal potrivit predării la clasele primare. Este o măsură abuzivă, care nu va conduce la o creștere a calității actului educațional, ci va crea turbulențe în procesul de predare-învățare, cu un disconfort important în rândul elevilor”, spune deputatul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților și coordonator al Comisiei pentru Educație a PNL. E interesant însă că, deși OUG este în vigoare din 31 august, liberalul specialist în educația semnalează public abia acum aberațiile.
Efectele acestei OUG se vor simți chiar din prima zi la una dintre cele mai bune unități de învățământ din Timișoara. „Şcoala primară Nikolaus Lenau (cu predare în limba germană maternă) este în greva japoneză. Protestăm împotriva ordonanţei care ne interzice să mai predam disciplina Limba română la clasele pregătitoare şi I – IV, pe motivul că n-am fi calificaţi (fals) şi pentru că nu avem rezultate satisfăcătoare la această disciplină la examene sau teste naţionale (de asemenea, fals). Efectele acestei ordonanţe intră în contradicţie cu predarea integrată şi pun în pericol confortul şcolarilor mici printr-o expunere nejustificată la persoane de referinţă fără calificare şi experienţă în predarea citit – scrisului prin metode specifice perioadei preşcolare (clasa pregătitoare) şi şcolare mici (7 – 11 ani)”, anunță dascălii de aici. Ei vor fi luni, 10 septembrie, în grevă japoneză, iar marți, 11 septembrie, urmează boicotarea ordonanţei, alături de părinţii copiilor. În total, la Lenau sunt afectați de acest act normativ 31 de institutori şi profesori pentru învăţământul primar. La nivel național, Uniunea Pedagogilor Maghiari din România a solicitat public revocarea ordonanței.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…