Un cer albastru, nori pufoși, parcă așezați cu mâna, puțin vânt și mult soare. E peisajul de care puteți avea parte într-o zi senină de toamnă. La doar un ceas de Timișoara, dacă aveți poftă de puțină explorare, puteți descoperi, la Margina, o lume în care timpul curge frumos, lin, ca-n vechime.
Proiectul cultural Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018. E un proiect cu… poveste, care vrea să încurajeze oamenii să-şi împărtăşească istoriile personale cu cei din jur. Se întâmplă în perioada 28-30 septembrie, la Margina, un colț de județ unde localnicii au înțeles cât de important este, pentru viitor, felul în care trăiesc, păstrându-și tradițiile și mândrindu-se cu ele.
Aveți nevoie de o oră pe autostradă. Atât durează drumul, dar înainte de a purcede la descoperiri, trebuie să dați un semn la Centrul de Informare Turistică Margina. Așa, dacă vi-i poftă, când ajungeți acolo, puteți avea parte de-un mic dejun cu bunătăți tradiționale, sigur preparate în casă, nu cumpărate de la supermarket. Apoi puteți pleca mai departe, așa cum se face de când lumea în zonă: cu căruța. E frumos tare și, dacă aveți noroc de vreme bună, vă puteți bucura de câteva ore de poveste. Noi am testat traseul Margina – Sintești – Peșă – Zorani – Margina. Drumul e o parte pe-asfalt, o parte cărări ca-n vechime, prin lanuri de porumb. Miroase a fân și a soare, a mentă și a flori sălbatice. E ca și cum v-ați întoarce în timp, dar cu semnal 4G la telefon, astfel încât să vă puteți împărtăși experiența cu prietenii virtuali. La Sintești o găsiți un muzeu al satului, unde exponatele provin, toate, din gospodăriile din zonă. E un mozaic colorat, ușor prăfuit, unde fiecare obiect are povestea lui. Vă puteți trage sufletul apoi la izvorul de la Peșă, locul unde se întâlneau, pe vremuri, bătrânii satului. De acolo, de aveți chef, puteți pleca în explorare, pe cărările care se deschid îmbietoare înspre pădure.
Sâmbătă seară, înainte ca în Margina să înceapă ruga locului, lângă căminul cultural s-a jucat „Ferma”, interpretarea ironico-muzicală a celor de la Auăleu a celebrului text al lui George Orwell. Spectacolul a făcut parte din pre-evenimentul Cămine în Mișcare. Întreaga poveste va avea loc între 28 și 30 septembrie, în Margina și Zorani. Programul complet va fi disponibil pe site și pe pagina de Facebook. Ar mai trebui spus că în Margina funcționează cu folos centrul de informare turistică, după ce oamenii de aici au înțeles cât de utilă este o astfel de instituție. Asta, spre deosebire de alte primării rurale, care au construit centrele pe bani de la UE și așteaptă, în cele mai multe cazuri, să treacă cei cinci ani, pentru a le putea închide. Aici există deja programul „Mic dejun la Margina”, în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș. În acest an, peste 500 de copii și adolescenți din Timișoara au vizitat zona, s-au plimbat cu căruțele și au văzut cum e, pe bune, viața la țară. E o experiență interesantă și ar putea fi un prim pas spre dezvoltarea, pe bune, a turismului în zonă.
Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa…
Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției…
Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș…
Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona…
De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific…
Timișoara are din această săptămână un magazin oficial de suveniruri. Deschis pentru a aduce imagine…