La Timișoara se vor face în continuare ore după-amiază. Prea mulți părinți caută să-și dea copiii la școlile cu renume și nimeni nu poate asigura spații suplimentare. La Generală 30 vor fi săli de clasă în containere, dar soluția nu este potrivită peste tot.
Noul an școlar va începe, în unele școli din Timișoara, tot fără autorizațiile necesare și tot cu elevi care merg la ore după-amiază. „Mai sunt unele școli fără autorizație, pentru că este foarte greu să se îndeplinească condițiile de a se avea autorizație. Uneori se impun lucrări serioase de intervenție. Sunt astfel de situații și în Timișoara și în toată țara. Nu vom putea avea niciodată soluții ca toți elevii să învețe de dimineață cu legislația actuală. În fiecare an, numărul de elevi la școlile cu cea mai bună reputație crește. Și crește vertiginos. Închipuiți-vă că sunt între 2-3 clase în plus în clasa zero și acestea se propagă (…) Când ei ajung în clase mai mari, numărul de elevi la o anumită școală crește cu sute, chiar cu mii. Cine poate crea spații de învățământ în aceeași locație?”, încearcă o explicație primarul Nicolae Robu.
O soluție la care a recurs municipalitatea este cea a containerelor. Ea va pusă în practică, din acest an, la una dintre cele mai aglomerate școli din oraș. Este vorba despre Gimnazială 30, din cartierul Soarelui. Municipalitatea are, de câțiva ani, planuri mari pentru această unitate de învățământ, dar ele nu au fost puse în practică. „Recurgem la aceste construcții modulare. Avem o primă baterie care va intra la Școala Generală 30. Acolo, dacă ne uităm cum a crescut numărul de copii în timp, vom vedea că e imposibil ca ei să învețe doar de dimineață. Avem teren și proiectul este în derulare să construim două noi corpuri. Aici avem pentru prima dată săli de clasă modulare, și anume containere. Sunt excepționale (…) Este o soluție care poate rezolva problema pe termen scurt, dar dacă tot crește numărul de clase nu ai cum să rezolvi la un moment dat problema”, mai spune edilul.
Robu este însă categoric: indiferent ce ar face / sau nu face / primăria, dacă părinții vor continua să se înghesuie la cele câteva școli „cu ștaif”, copiii vor mege la ore după-masa. „Unde să construim pentru cele mai căutate școli? Vrem să construim un nou campus pentru Lenau, vom da pentru Lenau spații în fostul liceu Mincu, însă, în general, dacă numărul de elevi va fi în continuă creștere la cele câteva școli, maximum 7 sunt super-căutate, la acestea va fi mereu o problemă”, susține primarul. Conform acestuia, legea nu permite, așa cum este acum, limitarea accesului la o anumită unitate de învățământ. Asta, chiar și în condițiile în care se știe că practica mutației fictive, făcute de părinți, este la ordinea zilei. „Trebuie găsită și o soluție de limitare la capacitatea de școlarizare. S-ar putea face o restrângere a zonelor în jurul școlilor, dar este o soluție de forță majoră. Va avea rezultate firave, după părerea mea, de aceea nici nu am insistat cu ea. Construim unde putem construi, unde avem loc să amplasăm containere le amplasăm și ne facem astfel datoria”, conchide Nicolae Robu.
Întrebat câte spații educaționale noi au fost create, de exemplu, în ultimul an, primarul Timișoarei a spus că nu deține aceste informații. „Sunt săli de clasă în plus care s-au amenajat prin lucrări de specialitate, dar nu am acum o cifră”, a răspuns acesta. Conform datelor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, acestea sunt unitățile de învățământ la care elevii vor merge la ore după-amiaza:
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…