Primăria Timişoara

Primarul Timișoarei: Eu voi decide ce se întâmplă cu semafoarele din Piața Mărăști

Soarta șoferilor care au drum prin intersecția din Piața Mărăști stă în mâna primarului Timișoarei. Acesta a anunțat că el este cel care va hotărî dacă și cum vor fi pornite semafoarele. Înainte de a decide va vedea totuși ce spun rapoartele specialiștilor.

„În intersecția Mărăști a început experimentarea semaforizării. Personal, sunt foarte mulțumit de cum a funcționat turbogirația pe parcursul acestei săptămâni, dar, specialiștii susțin că semaforizat va fi și mai bine. Mărturisesc că am îndoieli, deși ei prezintă simulări favorabile punctului lor de vedere. Din perspectiva mea, doar situația din teren contează! Vom continua experimentul și în zile lucrătoare și apoi vom decide. Mai bine zis, eu voi decide!”, a anunțat, pe Facebook, primarul Nicolae Robu.

Intersecția din Piața Mărăști a fost în șantier cea mai mare parte a acestui an, cu lucrări începute în primăvară și finalizate în prima zi de școală. Au fost create o bandă suplimentară în sensul giratoriu, o bandă specială de virat la dreapta spre Calea Alexandru Ioan Cuza, de pe strada Oituz, și una spre Spitalul Municipal, de pe Calea Alexandru Ioan Cuza.Acum, Timișoara are ceea ce edilii ei numesc prima turbo-girație din istorie. Turbo-girațiile sunt sensuri giratorii în care fluxurile de trafic sunt separate pe benzi, iar conducătorul auto trebuie să își selecteze banda de intrare în funcție de ieșirea din sens. Sâmbătă, acolo au fost pornite și semafoarele, după ce, în zilele anterioare, au fost analizate fluxurile de mașini și au fost numărate autoturismele care intră în girație. „În funcție de asta, se va decide că este oportun să se facă semaforizare completă sau numai punctual. Se vor cunoaște și parametrii la care trebuie să funcționeze semafoarele. Cam într-o săptămână ar trebui să știm. Probabil că se va face un experiment cu semaforele puse pe anumiți parametri, în funcție de ce rezultă din acest studiu”, explica primarul Robu, la începutul săptămânii.

Sistemul inteligent de management al traficului, din care fac parte și semafoarele din Piața Mărăști, a costat aproape 24 de milioane de lei, iar Nicolae Robu spune că este model până și în Coreea de Sud sau Australia. El include semafoare noi în 44 de intersecții, 90 de intersecții modernizate, camere de supraveghere în 134 de intersecții, 230 de camere video în trafic, șapte radare de viteză, 13 radare de informare și 13 panouri cu afișare numerică, 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și 17 panouri de afișare a mesajelor variabile.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago