Unde mergem

Timishort: dacă e toamnă, sunt scurtmetraje la Timișoara. Câteva zeci!

Peste 70 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale. Este oferta ediției cu numărul 10 a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României.

Ediția a zecea a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, are loc în perioada 3-7 octombrie, la Sala 2 a Teatrului Național, Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, Piața Unirii și Piața Sfântul Gheorghe. Secțiunile competiționale ale festivalului sunt unainternațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids). Competiția internatională aduce 19 de scurtmetraje din toate colțurile lumii, majoritatea în premieră în România. Privitorii vor avea astfel o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial și vor avea șansa unică de a privi spre cinematografia unor țări precum Brazilia, Vietnam, Belgia, Franța, Bulgaria, Spania, Olanda, Egipt, dar și țări mai puțin cunoscute cinematografic în România, precum Kârgâztan, Ruanda sau Cecenia.

Una dintre cele mai promițătoare regizoare din tânăra generație, Meerim Dogdurbekova, are doar 24 de ani și va prezenta la Timishort „Bakyt”, o poveste emoțională despre o relaţie dintre un cal şi un băiat de 10 ani. Tot o tânără speranță, de data aceasta a francezilor, este și regizorul Sebastien Carfora, care va prezenta la Timishort al treilea lui film, un scurtmetraj suprarealist, „Dans l’armoire”, povestea lui Franck, un om care a pierdut totul şi trăieşte pe stradă. Din Macedonia, tânăra cineastă Dina Duma aduce „They Come from the Center of the World”, cel mai recent scurtmetraj al ei, care a avut premiera modială la „Festival du Nouveau Cinéma”, din Montréal. Lista comletă a scurtmetrajelor internaționale din competiția Timishort 2018, aici. Scurtmetrajele internationale vor concura pentru Trofeul Timishort pentru cel mai bun film și pot fi văzute joi, 4 octombrie, de la orele 16 și 20 la Sala 2 a TNT, și sâmbătă, 6 octombrie, de la orele 16 și 18, la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”.

În Competiția Națională au fost selectate 10 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, ale unor regizori precum Vlad Dâmboviceanu, Vera Surățel, Serghei Chiviriga, Adina Dulcu sau Sarra Tsorakidis. Adina Dulcu revine în competiția Timishort la doi ani de la debut cu noul ei scurtmetraj, „Insula”. Din competiția TIFF 2018 vin la Timișoara „Bestia” (r: Andreea Lăcătuş), povestea unor polițiști dintr-un oraș de munte ce trebuie să găsească bestia care umblă liberă pe străzi, „Iedera” (r: Sarra Tsorakidis), o poveste despre prietenie și secrete, și „Liniște” (r: Alex Iureș), o poveste emoționantă despre doi frați care nu s-au mai văzut de mult timp și se întâlnesc să stabilească detaliile înmormântării mamei lor. Scurtmetrajele românești pot fi văzute joi, 4 octombrie, de la orele 14 și ora 18, și vineri, 5 octombrie, de la orele 16 și 18, la Casa Artelor. Lista comletă a scurtmetrajelor românești din competiția Timishort 2018, aici. Programul integral și descrierea evenimentelor Timishort sunt disponibile aici.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago