Dacă n-au pe ce să-și arunce replici tăioase, își găsesc. Consilierii județeni s-au „duelat” în ultimul plen pe tema fostei fabrici de oțet de la Margina, acum o ruină aflată în proprietatea unei firme care nu intenționează s-o conserve.
Consilierul județean PNL Viorel Coifan a vorbit, din nou, în plen despre fosta fabrică de oțet de la Margina. Nu e prima dată când o face, dar a revenit asupra subiectului în contextul mult lăudatei strategii de dezvoltare turistică a Timișului.
„De fiecare dată când mergem la Margina trecem pe lângă acea ruină. Noi venim de la Făget spre Timișoara și vedem ruina aceea. Am vrea să arătăm că ne pasă, nu ca și casa lui Brâncuși ,care s-a prăbușit, sau ca și casa lui Muhle. E important pentru istorie și cultură. E un monument de arhitectură industrială. Dacă firma e «de demolare», o demolează și noi punem o placă din aceea că aici a fost un monument arhitectonic. Nu ne băgăm deloc pentru că cineva își bate joc de noi… Eu nu pot admite, ca român să asist cu neputință la dărâmarea unor obiective. Nu e ceva deosebit, dar dă culoare Timișului”, a spus Viorel Coifan.
Cei care trec prin Margina nu au cum să nu remarce pe marginea drumului niște ruine din cărămidă roșie, martore mute ale nepăsării și miserupismului care ne guvernează viața în ultimele decenii. E fosta fabrică de oțet, care a început să producă în 1912. Societatea Rozskatol din Budapesta a solicitat firmei R.H. Mayer Mannover-Haimholtz din Germania proiectul unei fabrici la Margina, pentru distilarea lemnului de fag. În anii 1932-1933 producţia a atins apogeul. În 1948 a fost naționalizată, iar în 1968 fabrica de la Margina a devenit secție a Combinatului Solventul. S-a lucrat aici până la începutul anilor 90. Apoi a venit prăpădul, iar acum zi de zi clădirea moare câte puțin.
Consilierul PSD Dan V. Poenaru i-a replicat lui Coifan că societatea respectivă este una apropiată de PNL. „Asemenea monumente industriale au fost păstrate pe o strategie în Uniunea Europeană numai dacă sunt în orașe. La Margina nu știu ce s-ar putea face. Firma aceasta se ocupă de dezmembrări și este poarte apropiată de șefii dumneavoastră de la București, de la PNL. Este aceeași firmă care a dezmembrat Solventul în 2005”, a afirmat Poenaru.
Președintele CJ spune că nu are ce face. „Nu este monument istoric, nu periclitează siguranța rutieră pe drumul național. Noi am notificat primăria, în primă fază, care gestionează activitatea, ne-au dat un răspuns cine este proprietarul, este o firmă privată, dar firma respectivă nu a înaintat către primărie un posibil proiect de conservare pentru acea locație. Deocamdată locația este în conservare și din păcate această conservare duce la degradarea ei”, a declarat Dobra. Valkiria Invest a achiziţionat fostul combinat Solventul, mai exact 44 de hectare la Timișoara și 20 de hectare la Margina. A fost primul pas dintr-un lung șir de neclarități, care nu e deslușit pe de-a întregul nici azi.
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în…
După un început friguros şi capricios de an, dar fără multe precipitații, vremea se va…
Firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea…
Aquatim a recepționat de curând stația de tratare Hitiaș, care face parte din contractual de…
CSO Voluntari a început perfect anul în Liga Națională de Baschet Masculin și și-a trecut…
Când i s-a cerut rețeta succesului despre cum trebuie făcut curat în Timișoara pe malurile…